Placki owsiane ze startym jabłkiem,
żurawiną i rodzynkami ♥
Składniki: (ok. 10 placków)
◦1 szklanka płatków owsianych (górskie + błyskawiczne)
◦1 duże jajko
◦1 średnie jabłko
◦1 szklanka mleka
◦2 łyżki jogurtu naturalnego
◦1 łyżka ricotty
◦2 łyżeczki cukru trzcinowego
◦1 łyżka: żurawiny i rodzynek
◦1 łyżka mąki pełnoziarnistej
Płatki owsiane gotujemy z 1/2 szklanki mleka, ricottą, jogurtem i zmieszanym jajkiem, aż do momentu wchłonięcia przez nie płynu. Na koniec słodzimy, wrzucamy po łyżce żurawiny i rodzynek i mieszamy. Zostawiamy do ostudzenia. Po ok. 15 minutach dodajemy starte jabłko, resztę mleka i mąkę, mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju (np. z pestek winogron) z obu stron na rumiany kolor. Trzeba uważać przy przewracaniu, bo mogą się zniszczyć. Smacznego!
Z: domowym mirabelkowym dżemem, mieszanką suszonych owoców, kokosem, jabłkiem, orzechami i stopioną gorzką czekoladą. |
Wyszły pyszne, rozwalające się, ale pyszne. Takie chrupiące. A tytuł posta jest taki, ponieważ jeszcze przed dodaniem mąki, zjadłam dużą część ciasta, jedna z lepszych owsianek! :D Jadłam je z mamą i siostrą, wszystkim bardzo smakowały. ;>
Dodaję notkę o nowej, wcześniejszej porze. Taka zmiana.. ;)
Dzisiaj dzień sprzątania i przygotowania przepisów i składników do świątecznych wypieków. Na powtarzanie do egzaminu też się czas znajdzie. Ale najważniejsze, że każdy z rodziny ma wolne i że przyjeżdża Piotrek (mój brat)! Zapowiada się piękny dzień, pogoda też dopisuje, jeszcze w południe idę zanieść papiery do mojej przyszłej szkoły. :)
Akcja Wiktorii:
moja zaleta na dziś:
"Jestem bardzo ciekawa świata, chętnie szperam w jakiś ciekawostkach,
poznaję kulturę i zwyczaje różnych narodów, itd. ."
fanatastyczne sniadanko przygotowalas <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo! ;D
UsuńHihi ja też zawsze wyjadam masę, więc piąteczka! ;D
OdpowiedzUsuńRodzinne śniadanie musiało smakować jeszcze lepiej ;)
Pogoda dopisuje, dzień wspaniałym śniadaniem rozpoczęty, w rodzinnym gronie w dodatku. To na pewno będzie dobry dzień :))
Jestem zwolennikiem wyjadania surowego ciasta :P
UsuńDzień na pewno będzie udany! ;)
pysznie i kolorowo! :))
OdpowiedzUsuńu mnie też już przygotowania związane z świętami :)\
udanego dnia życzę :*
Dziękuję, równiez miłego! <3
UsuńTo jest chyba najlepsza forma owsianki <3
OdpowiedzUsuńJa tam kocham wszystkie jej wersje ;d
Usuńojej , nie zostało Ci ich może chociaż trochę, chętnie bym zjadła takie placuszki. ; D
OdpowiedzUsuńZostał jeden akurat :P Cieszę się ;D
UsuńTa ricotta w środku musiała nadać delikatności :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, nadała ;D
UsuńTakich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNo to musisz spróbować, bo sa pyszne ;)
UsuńUwielbiam placki owsiane!
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj wyjadałam masę na owsiane gofry - na surowo były niczego sobie, hihi :D
hahahha, kto nie lubi surowego ciasta? :P
UsuńDawno nie robiłam owsianych placuszków. Teraz wiem, że muszę to szybciutko nadrobić. No i cudownie je podałaś! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! ;*
Usuńplacki z tartym jabłkiem jednym słowem - ubóstwiam ! :3
OdpowiedzUsuńJa też ;3
Usuń