Orkiszowe bułki drożdżowe z mieszanką ziaren
podane z dżemem mirabelkowym i płatkami migdałów
Udało mi się upiec NIEpszenne bułki drożdżowe, z których jestem w pełni zadowolona. Idealne z domowym dżemem mirabelkowym robionym przez mamę i z mieszanką ziaren do pochrupania.
SKŁADNIKI:
zaczyn:
40 g świeżych drożdży
1/4 szkl. ciepłego (!) mleka
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
ciasto:
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju kokosowego 'Bio Planete' (sklepdietetyczny.pl)
2 szkl. mąki orkiszowej
+białko jajka do wysmarowania bułek i ziarna (słonecznik, sezam, siemię lniane)
Zaczyn: Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, dodać łyżkę mąki i wymieszać, przykryć ścierką i odstawić na 20 minut.
Ciasto: roztrzepane jajka z solą wymieszać z jogurtem. Olej rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Mąkę połączyć z solą i wsypać do płynnej mieszanki, wlać wystudzony olej kokosowy, zaczyn drożdżowy i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Oprószyć lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie urywać kawałki ciasta i formować bułki lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Wysmarować każdą bułkę białkiem, obsypać ziarnami i piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podałam z domowym dżemem mirabelkowym i płatkami migdałów.
O rrany, co ja bym dała za takie chrupiące domowe bułki! Wyglądają niesamowicie :) ej ej, nic się nie sypie, niedługo święta! :*
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie !! Wyobrażam sobie ten smak i zapach :)
OdpowiedzUsuńI życzę Ci, aby wszystko wróciło do normy ;)
Uwielbiam orkisz w drożdżowych wypiekach. Te dwa składniki pasują do siebie po prostu idealnie <3
OdpowiedzUsuńOczywiście, że musi. W końcu za niedługo się widzimy, będzie wolne i święta. Po drodze do tego czasu też się wszystko ułoży. Zobaczysz :)
Dawno nie piekłam bułek... a szkoda! Takie prosto z piekarnika są przepyszne <3 wyczuwam weekendowe pieczenie :3
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki są najlepsze. Kocham je piec i jeść!:) Chętnie spróbowałabym twojej wersji;)
OdpowiedzUsuń