Makaron białkowy z warzywami i grzybami leśnymi
w orzechowym sosie na bazie mleczka kokosowego
i masła orzechowego
Dziś kolejny przepis z użyciem produktów z divinebody.pl . Makaron białkowy ma aż 28 g białka w 100 g suchego produktu, czym znacznie przewyższa inne produkty bogate w białko, jak mięso, strączki, jaja, tofu. Jest zrobiony z mąki pełnoziarnistej i koncentratu białka serwatkowego.
A o samej potrawie powiem tyle, że moi niekoniecznie #fit znajomi się nim zajadali. Zdrowo, szybko i smacznie ;)
PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki:
makaron białkowy OSTROVIT (divinebody.pl)
1 łycha masła orzechowego TREC (divinebody.pl)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew
1 por
1/2 szkl. grzybów leśnych suszonych
1 łyżka oleju kokosowego
1/3 szkl. gęstego mleczka kokosowego
sól, papryka słodka, papryka ostra
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekać i przeszklić na patelni na oleju kokosowym, dodać pokrojony drobno czosnek i smażyć chwilę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię wraz z grzybami, zalać 1/2 szkl. wody i gotować pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu(mieszając co jakiś czas), dodając w międzyczasie pora pokrojonego w talarki. Następnie posolić, dodać 1 łyżeczkę papryki słodkiej i trochę papryki ostrej oraz masło orzechowe i mleczko kokosowe, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Sos połączyć z makaronem i jeść najlepiej na ciepło.
1 łycha masła orzechowego TREC (divinebody.pl)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew
1 por
1/2 szkl. grzybów leśnych suszonych
1 łyżka oleju kokosowego
1/3 szkl. gęstego mleczka kokosowego
sól, papryka słodka, papryka ostra
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekać i przeszklić na patelni na oleju kokosowym, dodać pokrojony drobno czosnek i smażyć chwilę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię wraz z grzybami, zalać 1/2 szkl. wody i gotować pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu(mieszając co jakiś czas), dodając w międzyczasie pora pokrojonego w talarki. Następnie posolić, dodać 1 łyżeczkę papryki słodkiej i trochę papryki ostrej oraz masło orzechowe i mleczko kokosowe, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Sos połączyć z makaronem i jeść najlepiej na ciepło.
Zjadlabym ze smakiem!
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym tego makaronu! :-)
OdpowiedzUsuńjestem pewna, że każdy by się zachwycał tym makaronem :)
OdpowiedzUsuńjuż niedługo Asiu odpoczniesz :*
Z tym sosem to poczarowałaś, ma same najlepsze składniki! Razem potrzebujemy odpoczynku czuję, ale już za tydzień... :*
OdpowiedzUsuńMnie takie białkowe produkty nie przekonują, ale mimo wszystko całość wygląda genialne :) Pyszna kompozycja :)
OdpowiedzUsuńPysznie, po prosu pysznie! :D
OdpowiedzUsuńHa, to ja Ci powiem, że kotlety sojowe mają jeszcze więcej białka (50g protein/100g produktu), a mimo to dalej pozostają zdrowsze niż białko serwatkowe :P Badum
OdpowiedzUsuńCoś tak czułam, że skomentujesz! Nie kwestionowałam świetności kotletów sojowych, tylko podkreśliłam wysoką zawartość bialka w tym makaronie. Uważam, że nie musimy jeść samych najzdrowszych produktów. Lubię ten makaron, więc go jem. Lepsze to niż ociekający tłuszczem hamburger, nie? ;)
UsuńA ja to napisałem jedynie jako ciekawostkę ;)
UsuńTo 'badum' mnie trochę zmyliło :P
UsuńA ciekawostkę przyjmuję i za nią dziękuję :)
Po prostu to taki śmieszek, bo aż sam byłem realnie zadziwiony tak dużą ilością białka w tak 'popularnym' produkcie XD
Usuńte warzywa w orzechowym sosie, o mamo! <3
OdpowiedzUsuńU mnie brak grzybów bo w tym roku sucho było ;/ A mrożone już wszystkie wyjadłam!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń