niedziela, 23 sierpnia 2015

202. MoreLOVE lody twarogowe.

Morelowe lody twarogowe

podane z masłem migdałowym i nerkowcami

Składniki:
5 sporych, dojrzałych moreli (230g)
100 g twarogu półtłustego
1/2 bardzo dojrzałego banana

Morele przepołowić, pozbawić pestek i wrzucić do misy blendera, dodać pokrojonego banana i twaróg, zblendować na gładki krem bez grudek (zajęło mi to kilka minut z przerwami). Dodać lucumę, wmieszać, przełożyć do pojemnika i wsadzić na parę godzin do lodówki. Wyciągnąć 20 minut przed podaniem.

Póki sezon na polskie morele trwa, dzielę się z Wami przepisem na zdrowe i wartościowe lody z ich udziałem. Tak aksamitnych lodów jeszcze nie udało mi się 'ukręcić', pewnie to za sprawa twarogu. A słodzone oczywiście niezawodnym, aż czarnym bananem oraz ekologiczną lucumą o charakterystycznym smaku podobnym do karmelu i syropu klonowego. W smaku przypominają trochę morelowe danonki - niegdyś moje ulubione. 


No i stało się, masło z orzechów ziemnych spadło z pierwszego na drugie miejsce, a to za sprawką masła migdałowego 'Terrasana' (sklepdietetyczny.pl). Szczerze polecam miłośnikom maseł orzechowych i nie tylko. Konsystencja lejąca się, jaką lubię najbardziej, lekko słodkawy posmak i w 100% naturalne - czego chcieć więcej?


I nadszedł długo wyczekiwany dzień, kolejne spotkanie blogerów, tym razem jednodniowe i w Warszawie. 
Podbijamy wegańskie knajpy! ~powiedziała z entuzjazmem nieweganka... 

Już nie mogę się doczekać aż Was zobaczę. W niepełnym składzie, nad czym bardzo ubolewam, ale jestem pewna, że nadrobimy ;*

Zapraszam do sklepdietetyczny.pl

13 komentarzy:

  1. No właśnie mnie tam zabraknie. .. Ale tak jak piszesz, nadrobimy to ^^

    Udanego dnia :*

    OdpowiedzUsuń
  2. kochana, bawcie się cudownie! zwiedzicie wszystkie warte grzechu wegańskie miejsca i czekam na obszerną relację! :) tęsknie :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj koniecznie musze wypróbować!

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Nadrobimy koniecznie Asia, ja Ci nie odpuszczę! (;
    jak patrze na te wasze mrożone śniadania to trochę żałuję że lody nie są moim ulubionym deserem. A połączenie migdałów, moreli i smaku karmelu... oh!

    OdpowiedzUsuń
  5. Miseczka pełna zdrowia, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Udanej zabawy! Tak strasznie żałuję, że nie mogę być z Wami :(

    OdpowiedzUsuń
  7. konsystencja idealna : ) A lucumy nigdy nie jadłam. Z terrasany mam masło orzechowe i baaardzo mi smakuje : )

    OdpowiedzUsuń
  8. jak moreli nie lubię tak te lody na przekór bym jadła *-* a skremowane tofu, to po prostu kostka tofu podzielona na pół, jedna część zmiksowana ze startą marchewką i syropem klonowym, druga zmiksowana z jagodami i też syropem, ot i cała filozofia ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie pyszności, choć za morelami tak średnio przepadam, są owoce które bardziej lubie.
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale okrąglutkie te morelki :3

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziwnie mi się pisze po takiej przerwie, ale no cóż... przez internet mnie nie zjecie hahaha
    Różne rzeczy dodawałam do mrożonych bananów, ale na twaróg to jeszcze nie wpadłam, a taka proteinowa wersja na pewno bardziej syci, więc z pewnością spróbuję :D No i czekam na sprawozdanie z Waszego spotkania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też uwielbiam masło i migdałów i chyba wszystkie masła tej firmy :P
    Lody wyglądają cudownie, nigdy nie robiłam lodów z dodatkiem twarogu...

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin