Morelowe lody twarogowe
podane z masłem migdałowym i nerkowcami
Składniki:
5 sporych, dojrzałych moreli (230g)
100 g twarogu półtłustego
1/2 bardzo dojrzałego banana
Morele przepołowić, pozbawić pestek i wrzucić do misy blendera, dodać pokrojonego banana i twaróg, zblendować na gładki krem bez grudek (zajęło mi to kilka minut z przerwami). Dodać lucumę, wmieszać, przełożyć do pojemnika i wsadzić na parę godzin do lodówki. Wyciągnąć 20 minut przed podaniem.
Póki sezon na polskie morele trwa, dzielę się z Wami przepisem na zdrowe i wartościowe lody z ich udziałem. Tak aksamitnych lodów jeszcze nie udało mi się 'ukręcić', pewnie to za sprawa twarogu. A słodzone oczywiście niezawodnym, aż czarnym bananem oraz ekologiczną lucumą o charakterystycznym smaku podobnym do karmelu i syropu klonowego. W smaku przypominają trochę morelowe danonki - niegdyś moje ulubione.
No i stało się, masło z orzechów ziemnych spadło z pierwszego na drugie miejsce, a to za sprawką masła migdałowego 'Terrasana' (sklepdietetyczny.pl). Szczerze polecam miłośnikom maseł orzechowych i nie tylko. Konsystencja lejąca się, jaką lubię najbardziej, lekko słodkawy posmak i w 100% naturalne - czego chcieć więcej?
I nadszedł długo wyczekiwany dzień, kolejne spotkanie blogerów, tym razem jednodniowe i w Warszawie.
Podbijamy wegańskie knajpy! ~powiedziała z entuzjazmem nieweganka...
No właśnie mnie tam zabraknie. .. Ale tak jak piszesz, nadrobimy to ^^
OdpowiedzUsuńUdanego dnia :*
kochana, bawcie się cudownie! zwiedzicie wszystkie warte grzechu wegańskie miejsca i czekam na obszerną relację! :) tęsknie :*
OdpowiedzUsuńOj koniecznie musze wypróbować!
OdpowiedzUsuńhttp://lifeofangiee.blogspot.com/
Nadrobimy koniecznie Asia, ja Ci nie odpuszczę! (;
OdpowiedzUsuńjak patrze na te wasze mrożone śniadania to trochę żałuję że lody nie są moim ulubionym deserem. A połączenie migdałów, moreli i smaku karmelu... oh!
Miseczka pełna zdrowia, pycha! :)
OdpowiedzUsuńUdanej zabawy! Tak strasznie żałuję, że nie mogę być z Wami :(
OdpowiedzUsuńkonsystencja idealna : ) A lucumy nigdy nie jadłam. Z terrasany mam masło orzechowe i baaardzo mi smakuje : )
OdpowiedzUsuńjak moreli nie lubię tak te lody na przekór bym jadła *-* a skremowane tofu, to po prostu kostka tofu podzielona na pół, jedna część zmiksowana ze startą marchewką i syropem klonowym, druga zmiksowana z jagodami i też syropem, ot i cała filozofia ;p
OdpowiedzUsuńjakie pyszności, choć za morelami tak średnio przepadam, są owoce które bardziej lubie.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Ale okrąglutkie te morelki :3
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
Dziwnie mi się pisze po takiej przerwie, ale no cóż... przez internet mnie nie zjecie hahaha
OdpowiedzUsuńRóżne rzeczy dodawałam do mrożonych bananów, ale na twaróg to jeszcze nie wpadłam, a taka proteinowa wersja na pewno bardziej syci, więc z pewnością spróbuję :D No i czekam na sprawozdanie z Waszego spotkania :)
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam masło i migdałów i chyba wszystkie masła tej firmy :P
OdpowiedzUsuńLody wyglądają cudownie, nigdy nie robiłam lodów z dodatkiem twarogu...