piątek, 21 sierpnia 2015

201. Orkiszowe naleśniki, guacamole i sezonowy farsz

Orkiszowe naleśniki z guacamole

podane z: duszonym w przyprawach kabaczkiem, suszonymi pomidorami i wędzoną i gotowaną piersią z indyka


PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki: (2 porcje)
naleśniki:
6 łyżek mąki orkiszowej
1 jajko
1/3 szkl. mleka
1/3 szkl. wody
szczypta soli
guacamole:
120g awokado
sól
ząbek czosnku
1 łyżka soku z limonki
farsz:
1 spory kabaczek (350g)
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
80g (kilka plastrów) gotowanej szynki wędzonej z piersi z indyka
40g suszonych pomidorów
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1/2 łyżeczki kuminu
sól

Guacamole: Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, sól do smaku i sok z limonki, wstawiamy do lodówki do przegryzienia się smaków.
Składniki na naleśniki miksujemy krótko lub łączymy trzepaczką i odstawiamy na 20 minut. 
W międzyczasie obieramy cebulę, czosnek, kroimy na drobno, wrzucamy na patelnię z olejem kokosowym, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę kabaczka i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory suszone, rozdrobnioną szynkę, wędzoną paprykę, kumin i sól, mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut. W czasie duszenia warzyw smażymy naleśniki na płaskiej, teflonowej patelni z obu stron (wyszły mi 4 duże). Jeszcze ciepłe naleśniki układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem, aby się nie zaschły. 
Naleśniki smarujemy guacamole, nakładamy farsz, składamy i rozkoszujemy się smakiem ;)

Zjedzone wspólnie z mamą smakują o wiele lepiej albo same w sobie wyszły świetne, po prostu. Guacamole zrobione jeszcze z awokado z Wietnamu (dzięki wujek!), a smak farszu podkręcony przyprawami z Trójmiasta - polowałam długo na wędzoną paprykę słodką i powiem Wam, że było warto, a do tego kojarzy mi się ona z czasem spędzonym w cudownym towarzystwie.


Ile? 10 dni zostało do końca wakacji? Nie mam pojęcia kiedy to zleciało, ale wiadomo, że czas płynie szybko, kiedy spędzamy go w dobrym towarzystwie. Niech Warszawa szykuje się na blogerski podbój, już w niedziele. :D


5 mistrzów w jednym utworze, to nie może być gorsze od wspaniałego - KLIK

Zapraszam do sklepdietetyczny.pl


22 komentarze:

  1. to się nazywa naleśniki na wypasie!

    OdpowiedzUsuń
  2. to guacamole tak cudownie wygląda na tych naleśnikach, że mam ochotę liznąć ekran, tak(;
    chyba jutro wybiorę się po tę paprykę, skoro wystawiłaś jej dobrą recenzję;)
    chociaż za Stingiem nie przepadam, to w tym utworze nie wyobrażam sobie lepszej kombinacji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam kabaczka wiesz? Chyba się do Ciebie przejadę spacjalnie na tą potrawkę, żebyś mnie do niego przekonała :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki orkiszowe uwielbiam, guacamole ostatnio robiłam i również mi posmakowało, a farsz zdecydowanie jest w moim guście!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :)

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepraszam, ale dziś całą moją uwagę przyciągnęła wstawka muzyczna. Pięciu Wspaniałych naraz, o mamuniu! Dlaczego wcześniej się na to nie natknęłam? ;__;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podpisuje się! Pięciu mistrzów to dla mnie za dużo :D

      Usuń
  7. Jak Ci się chciało wypisywać taki długi przepis :D Ej, to guacamole jest idealne, megazielone! Awokado z Wietnamu, przyprawy z Trójmiasta - podróżnicze naleśniki :D Oby czas do niedzieli zleciał szybko, potem może przystopować i zatrzymać się przed 1 września :P

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie zabrałam ze sobą do Anglii słodką wędzoną paprykę, to moja ulubiona przyprawa do dań wytrawnych <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzy mi się taki obiad! Żeby jeszcze ktoś go przygotował zamiast mnie... głodnej po pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki obiad, ale w wersji wegetariańskiej to jak najbardziej przypadłby mi do gustu! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam guacamole, kocham naleśniki. Mięsko zamieniam na wędzone tofu i robię, bo kusisz ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajowy farsz! Zamiast guacamole poproszę hummus ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. dla mnie obiad idealny! ostatnio mam dość kasz, nie wspominając o ziemniakach i kombinuję z tortillami i naleśnikami! Robię koniecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Każdy składnik dania z osobna jest idealny :) A to guacamole ma jakiś taki niecodzienny kolor, ale to zapewne za sprawą awokado :) Cudnie to wszystko musiało smakować, zwłaszcza jedzone w miłym towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej :) Może to pytanie będzie dziwne, ale dodawałaś coś ostatnio na snapa ? :) Dodałam Cię do obserwowanych a nic nie otrzymuję, a już kiedyś miałam podobną sytuację :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodaję wszystkich na snapie... jak się nazywasz?

      Usuń
  16. Mmm... Delicje!

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam! Chętni zjadłabym takie naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin