wtorek, 27 maja 2014

67. Bananowe mini ciasto z mikrofali ♡

Bananowa muffina z mikrofali!
z dodatkiem karobu,
nadziany ricottą   

Składniki:
1 dojrzały banan
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
1 łyżka oleju
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka jogurtu naturalnego
dodatkowo: 1 łyżeczka karobu lub kakao, 1 łyżka ricotty

W misce mąkę, jajko, sodę, jogurt zmiksować mikserem. Banana rozgnieść widelcem i wrzucić do naczynia. Dodać karob lub kakao i wymieszać łyżką. Kokilkę wysmarować masłem, wylać połowę masy, włożyć ricottę na środek i wylać resztę ciasta. Moc mikrofali ustawić na 800W (!) i włożyć na 3,5 minuty. Po wystygnięciu obsypać cukrem pudrem i udekorować owocami. 









No i spróbowałam. Ciasto z mikrofali to świetny sposób na zaoszczędzenie czasu. Banan na mojej twarzy się pojawił, gdy patrzyłam jak mój 'wypiek' rośnie. Za dużo wlałam ciasta, więc się trochę ulało. Po wyciągnięciu trochę opadło, ale w smaku nic na tym nie straciło. Bardzo wilgotne, wyjątkowo puszyste i bananowe, a to ostatnio mój ulubiony owoc. W takie ciepłe dni będę wykorzystywać mikrofalę w ten sposób bardzo często. Jeśli nie robiliście jeszcze to koniecznie musicie to nadrobić. Obłęd.
Udało się, dzięki mojemu jakże cennemu darowi, przekonałam mamę i przyjmiemy Hiszpankę z wymiany. Cieszę się bo nie będzie lekcji, podszkolę trochę angielski i spędzę miło czas na różnych wycieczkach. Dzisiaj kolejny dzień prób do bierzmowania. Nie uczę się, pewnie zrobię to dopiero w przeddzień, trochę obawiam się pytania, bo siedzę oczywiście na brzegu. Wcześniej pójdę poszukać butów i ewentualnie jakiegoś stroju. 
Miłego dnia! :D

8 komentarzy:

  1. czytając opis ciasta żałuję po cichu, że moja mikrofala zginęła śmiercią tragiczną 3miesiące temu (nieodżałowana strata). choć z drugiej strony- zrobiłam kilka razy słynne ciasto z mikrofali i.. też żałowałam ;) albo raczej- mój brzuch
    o, super! wymiany to świetne doświadczenia, zawsze pełno miłych wspomnień. no i faktycznie można się sprawdzić w kwestii znajomości języka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam już kiedyś ciasto z mikrofali!
    w sumie było to dawno, muszę je powtórzyć :D
    świetna sprawa z tą wymianą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czemu ja nie mam mikrofali?! Podziel się! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tym mikrofalowym wypiekom nie bardzo ufam, ale skoro mówisz...

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki szybki wypiek bananowy musiał smakować cudownie. Robiłam już dawno podobne ciacho i było smaczne. Myślę, że czas spróbować ponownie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak taki słodki grzybek <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdyby nie było napisane że została zrobiona w mikrofalówce to w ogóle bym nie uwierzyła :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny, szybki i prosty przepis:) Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin