piątek, 2 maja 2014

41. Wiosennie z rabarbarem ♡

Półpełnoziarniste ciasto z rabarbarem a'la babka 


Składniki: (na kamionkę 20x13cm)
2 duże łyżki masła
2 jajka
1/3 szklanki cukru (zwykły+trzcinowy)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1/2 laski rabarbaru

Masło rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
Jajka rozdzielić. Żółtka zmiksować razem z cukrem dolać rozpuszczone masło, przesianą mąkę i miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. 
Białka przełożyć do żółtek z cukrem i mąką, i delikatnie wszystko połączyć. Wylać do kamionki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć pokrojony na 2 cm plastry rabarbar i piec 35 minut w 180 stopniach (termoobieg).


Musiałam wykorzystać w końcu rabarbar. Gdyby poleżał jeszcze parę dni to nie byłoby z niego żadnego pożytku. Łącząc składniki kierowałam się intuicją, no i wyszło ciasto bardzo przypominające w smaku babkę. Bardzo smakowało tym, których częstowałam, więc myślę, że przepis do powtórzenia.
Wczoraj spędziłam dzień na zwiedzaniu Lichenia i okolic. Wbiegłam na najwyższą wierzę Bazyliki 2 razy szybciej niż prognozowali. Swoją drogą można się zmęczyć (142 m wysokości), ale było to pozytywne zmęczenie i widoki wszystko wynagrodziły.
Dzisiaj w planach rodzinny grill, nadrabianie zaległości w oglądaniu zdjęć z wypraw mojego wujka (Indie, Senegal, Gambia, Andamany) i nocowanie na działce. Oby ta 'piękna pogoda' nie zepsuła tego!
Bardzo cieszę się, że wczorajszy pomysł na obiad Wam się spodobał. ;) Udanego dnia!

Dzisiejsze śniadanie: krem owsiany gotowany z bananem i rabarbarem ;)


Tak pięknie w lesie <3

18 komentarzy:

  1. Ciast nie jadam ale miseczki kremu owsianego porywaaaam <3
    Miłego dnia :*

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kremy!
    Twój wygląda cudnie :))
    udanego dnia :* mam nadzieję, że wszystko wypali :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba wpadnę na kawkę i takie ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię rabarbaru, ale twoje śniadanko to bym zjadła. :)
    Oby wszystkie plany wypaliły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zarówno śniadanie pyszne jak i ciasto *.*
    Ukradłabym kawałek bo kocham rabarbar <3

    OdpowiedzUsuń
  6. zainspirowałaś mnie! w domku dysponuję rabarbarem i też chyba na jutro, na śniadanko sobie upiekę, a co! ; D

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie tata piecze ciasta może zechce zrobić takie !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, kusisz tym rabarbarem, niedobra! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak długo czekałam na sezon rabarbaru! :D

      Usuń

Follow my blog with Bloglovin