środa, 16 grudnia 2015

240. Batatowe serniczki z patelni (rozpływające się w ustach!)

Batatowo-kasztanowe serniczki z patelni

podane z sosem orzechowo-kokosowym oraz cukrem kokosowym (sklepdietetyczny.pl)

Najdelikatniejsze i najbardziej rozpływające się w ustach serniczki z patelni, jakie robiłam. Nie rozpadają się, łatwo smażą i jak smakują! Idealnie komponują się z kremowym sosem orzechowo-kokosowym oraz rozpuszczającym się pod wpływem ciepła cukrem kokosowym.


PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
110 g puree z batata (pieczonego lub gotowanego)
110 q twarogu
2 łyżki mąki kasztanowej (sklepdietetyczny.pl) (można dać dowolną)
1 jajko
stewia, ksylitol, inne słodzidło
+
olej kokosowy (sklepdietetyczny.pl)
cukier kokosowy (sklepdietetyczny.pl)
1 solidna łyżka masła orzechowego (u mnie crunchy z lidla)
1 solidna łyżka gęstego mleczka kokosowego

Puree z batata, twaróg, jajko, mąkę i słodzidło miksujemy na gładką masę i wkładamy na parę godzin do lodówki (najlepiej na całą noc, aby masa stężała). Rano wyciągamy masę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (ok. 1 łyżka na obie strony) i nakładamy ciasto jak na placki, smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu do zarumienienia. 
Sos to podgrzane mleczko kokosowe i masło orzechowe, wymieszane ze sobą. Posypałam cukrem kokosowym.

Ciężki tydzień powoli dobiega końca, na razie z wyników jestem zadowolona. Humor mnie nie opuszcza, a to za sprawą przyjaciół i brata. I pomyśleć, że kiedyś mieliśmy tak złe relacje...


MIŁEGO DNIA! :*


17 komentarzy:

  1. Bataty w takiej formie bardzo mi odpowiadają. Wszystko wygląda na takie puszyste i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały smakować świetnie i tak się prezentują :) Robiłam ostatnio podobny sosik i faktyczniw był przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mąka kasztanowa na pewno nadała im wspaniałego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dopiero niedawno doceniłam moją siostrę :)
    Na początku myślałam, że to dyniowe placuszki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozpływają się też w oczach! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo widzę, że szybka w tel już naprawiona ^^
    powiem, ci że zazdroszczę ci, że masz brata :D
    A serniczki wymiatają, bo wiadomo - batatowe <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, ale cudne! Skoro takie delikatne i rozpływające się w ustach...to do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już ostatnio chciałam wykorzystać batata do dania słodkiego i te placki utwierdzają mnie w przekonaniu, że warto! Najlepsze placki jakie widziałam ostatnio :)
    Może nam takie usmażysz jak przyjedziesz? :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla takiego smaku warto poświęcić parę minut z rana na śniadanie :) Już niedługo będzie okazja!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne serniczki! Aż mi ślinka cieknie :)
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Można czymś zastąpić batata?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla podobnego efektu purée z dyni, najlepiej odmiany Hokkaido, ale polecam z batatem ;)

      Usuń
  12. Właśnie próbuje sobie przypomnieć kiedy ostatni raz jadłam serniczki z patelni. Chyba dawno temu. Muszę je koniecznie przygotować jeszcze w tym tygodniu;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile mają kcal? Wyglądają mega pysznie

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin