Orzechowo-ziołowe pieczone warzywa:
batat, marchewka, szparagi, kalafior
PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki:
1 batat
2 marchewki
1/3 kalafiora
kilka szparagów białych
1 łyżka masła orzechowego
1,5 łyżki oleju lnianego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka mieszanki ziół włoskich
Batata i marchewki obieramy i kroimy w dużą kostkę/plastry. Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki. Szparagi pozbawiamy zdrewniałej części. Masło orzechowe, olej, paprykę i zioła mieszamy w miseczce dokładnie, polewamy warzywa i mieszamy tak, aby wszystkie było obtoczone w sosie. Wykładamy równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut.
a tu już mniej wegańsko... XD |
Takie warzywa to uniwersalny dodatek do prawie każdego obiadu, czy to wegańskiego, czy też mięsnego - zadowolą każdego. Wypróbowałam mnóstwo marynat i to jest zdecydowanie ta najlepsza. Polecam!
Wracam do blogowanie pełna parą. Mam kilka przepisów w zanadrzu, są one jednak wytrawne, a zauważyłam, że większość moich czytelników preferuje przepisy na słodko. Tak więc muszę się spiąć i wymyślić jakieś zdrowe słodkości, nie będzie z tym problemu.
Pieczone warzywa <3 Ja ostatnio jestem od takich uzależniona! :P
OdpowiedzUsuńPycha,pieczone warzywka :)
OdpowiedzUsuńhttp://lifeofangiee.blogspot.com/
nie mogę się zabrać za pieczone warzywa... wstyd! :P
OdpowiedzUsuńsłodkie przepisy? z wielką chęcią <3
Wstyd! :P
Usuńwstyyyd! :D
UsuńNADROBIŁAM!!!
UsuńI jak?! :D
UsuńKocham pieczone warzywa <3
OdpowiedzUsuńpycha, marchewkę uwielbiam! no i oczywiście ziemniaki :D
OdpowiedzUsuńIdealny dodatek :)
OdpowiedzUsuńpolarois.blogspot.com
takie pieczone warzywa to wspaniała część obiadu :)
OdpowiedzUsuńJak na razie piekłam tylko marchewkę, więc troszkę głupio się czuję :D Ale bardzo mam ochotę na pieczonego batata!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone warzywa, zwłaszcza z masłem orzechowym lub tahini i zjadłabym takie teraz ;)
OdpowiedzUsuńpieczone warzywa to moja mała słabość :D
OdpowiedzUsuńMmm.. ale mi narobiłaś ochoty na pieczone warzywa. :) A jeszcze w maśle orzechowym to już w ogóle. ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za pieczonymi warzywami. Poza ziemniakami :-).
OdpowiedzUsuń