Pełnoziarniste białkowe ciasto
z czarną porzeczką
z dodatkiem mąki z pestek dyni.
PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki: (u mnie kamionka 20x13cm)
1 kubeczek jogurtu naturalnego (165g)
1 bardzo dojrzały banan
1 jajko
50g odżywki białkowej waniliowej (może być inny smak, ale ten polecam najbardziej)
2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej
5 łyżek mąki z pestek dyni
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. czarnej porzeczki
ew. coś do posłodzenia (ja nie dodałam, ponieważ banan+odżywka dają wystarczająco słodkości)
Jogurt zmiksować z pokrojonym bananem na mus, wbić jajko, dodać odżywkę i dokładnie wymieszać. Do masy dodać obie mąki, sodę i wymieszać. Na koniec wsypać porzeczki i delikatnie wmieszać w masę łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 minut w 180 stopniach.
BEZ oleju, BEZ cukru, BEZ mąki pszennej. Czy to w ogóle może smakować? Odpowiedź jest prosta: i to jak!
Idealne potreningowe (nie tylko!) ciasto dla osób dbających o formę/linię (nie tylko!) z ciekawym akcentem, który zawdzięczamy mące z pestek dyni i porzeczce prosto z działki. Mi bardzo zasmakowało. ;)
Postąpiłam dość samolubnie, bo ciasto upiekłam w małej formie i tylko dla siebie. Tyle dobra tylko dla jednej osoby, to już podchodzi pod czysty egoizm. No cóż XD
Wakacje mijają przyjemnie. Nie ma dnia, którego przesiedziałabym w domu. Plany na weekend lekko zarysowane, a i pogoda ma się polepszyć. Żyć, nie umierać.
Miłego dnia!
Wakacje mijają przyjemnie. Nie ma dnia, którego przesiedziałabym w domu. Plany na weekend lekko zarysowane, a i pogoda ma się polepszyć. Żyć, nie umierać.
Miłego dnia!
wyglada tak samo jak ten przepis - http://poranneinspiracje.blogspot.com/2015/07/1479-porzeczkowa-babeczka-z-mikrofali.html
OdpowiedzUsuńtylko Twój z piekarnika, a jej z mikrofalii :)
ciekawe ktore ciasto lepsze :))
Gdybym się wzorowała na tym przepisie, napisałabym o tym. Przejrzyj oba przepisy jeszcze raz.
UsuńU mnie nie ma płatków owsianych, ani mąki i serka wiejskiego. A u Sylwii nie ma mąki pełnoziarnistej, mąki z pestek dyni i sody.
Przepisy różnią się też proporcjami.
Ciasto z porzeczkami w sezonie to nie jest coś oryginalnego i jest ich mnóstwo w blogosferze.
Pozdrawiam.
Bardzo mi się podoba to ciasto !! bez cukru i bez tłuszczu i bez mąki, aż
OdpowiedzUsuńZrobiłam ci darmową reklamę na moim facepagu - https://www.facebook.com/zero0kcal :D
buziaczki
zero0kcal
Czy odzywka jest niwzbedna?
OdpowiedzUsuńMożna ją pominąć, ale wtedy to już nie będzie białkowe ciasto.
UsuńPolecam zamiast dodać łyżkę lub dwie mąki więcej i coś do posłodzenia, ponieważ właśnie ta odżywka nadaje ciastu słodyczy
rewelacyjne ciacho, coś pysznego!
OdpowiedzUsuńnie mam odżywki, nie używam :(( a wygląda cholernie zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńjak pysznie
OdpowiedzUsuńpyszne, białkowe, zdrowe i całe dla mnie... niczego więcej od ciasta nie potrzebuję <3
OdpowiedzUsuńZwykle zjadam czarne porzeczki prosto z krzaczka. Perspektywa upieczenia takiego ciasta wydaje się być więc ciekawą alternatywą dla odmiany :)
OdpowiedzUsuńKurka, trzeba przyznać, że wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńtheplateofblackdog.blogspot.com
Wygląda obłędnie i pewnie dokładnie tak smakuje :) muszę zrobić ciasto z porzeczka póki sezon!
OdpowiedzUsuńNie tylko ekstra zdrowe, ale też ekstra fajne. ;)
OdpowiedzUsuńChoć dla mnie tym razem zabrakło, tak trzymaj Córcia! Duma nas rozpiera!!!
OdpowiedzUsuńCiasto z porzeczkami ZAWSZE jest dobre, a jeśli jeszcze zdrowe, to nic tylko jeść ♥
OdpowiedzUsuńCudowne! Bardzo odpowiada mi ilośc owoców w tym cieście :)
OdpowiedzUsuń