czwartek, 16 lipca 2015

187. Białkowe ciasto (ekstra zdrowe) z zielonym akcentem.

Pełnoziarniste białkowe ciasto 

z czarną porzeczką 

z dodatkiem mąki z pestek dyni.

PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki: (u mnie kamionka 20x13cm)
1 kubeczek jogurtu naturalnego (165g)
1 bardzo dojrzały banan
1 jajko
50g odżywki białkowej waniliowej (może być inny smak, ale ten polecam najbardziej)
2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej
5 łyżek mąki z pestek dyni
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. czarnej porzeczki
ew. coś do posłodzenia (ja nie dodałam, ponieważ banan+odżywka dają wystarczająco słodkości)

Jogurt zmiksować z pokrojonym bananem na mus, wbić jajko, dodać odżywkę i dokładnie wymieszać. Do masy dodać obie mąki, sodę i wymieszać. Na koniec wsypać porzeczki i delikatnie wmieszać w masę łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 minut w 180 stopniach.

BEZ oleju, BEZ cukru, BEZ mąki pszennej. Czy to w ogóle może smakować? Odpowiedź jest prosta: i to jak! 

Idealne potreningowe (nie tylko!) ciasto dla osób dbających o formę/linię (nie tylko!) z ciekawym akcentem, który zawdzięczamy mące z pestek dyni i porzeczce prosto z działki. Mi bardzo zasmakowało. ;)
Postąpiłam dość samolubnie, bo ciasto upiekłam w małej formie i tylko dla siebie. Tyle dobra tylko dla jednej osoby, to już podchodzi pod czysty egoizm. No cóż XD 

Wakacje mijają przyjemnie. Nie ma dnia, którego przesiedziałabym w domu. Plany na weekend lekko zarysowane, a i pogoda ma się polepszyć. Żyć, nie umierać. 
Miłego dnia!

17 komentarzy:

  1. wyglada tak samo jak ten przepis - http://poranneinspiracje.blogspot.com/2015/07/1479-porzeczkowa-babeczka-z-mikrofali.html
    tylko Twój z piekarnika, a jej z mikrofalii :)

    ciekawe ktore ciasto lepsze :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym się wzorowała na tym przepisie, napisałabym o tym. Przejrzyj oba przepisy jeszcze raz.
      U mnie nie ma płatków owsianych, ani mąki i serka wiejskiego. A u Sylwii nie ma mąki pełnoziarnistej, mąki z pestek dyni i sody.
      Przepisy różnią się też proporcjami.
      Ciasto z porzeczkami w sezonie to nie jest coś oryginalnego i jest ich mnóstwo w blogosferze.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bardzo mi się podoba to ciasto !! bez cukru i bez tłuszczu i bez mąki, aż
    Zrobiłam ci darmową reklamę na moim facepagu - https://www.facebook.com/zero0kcal :D
    buziaczki
    zero0kcal

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy odzywka jest niwzbedna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ją pominąć, ale wtedy to już nie będzie białkowe ciasto.
      Polecam zamiast dodać łyżkę lub dwie mąki więcej i coś do posłodzenia, ponieważ właśnie ta odżywka nadaje ciastu słodyczy

      Usuń
  4. rewelacyjne ciacho, coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie mam odżywki, nie używam :(( a wygląda cholernie zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne, białkowe, zdrowe i całe dla mnie... niczego więcej od ciasta nie potrzebuję <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Zwykle zjadam czarne porzeczki prosto z krzaczka. Perspektywa upieczenia takiego ciasta wydaje się być więc ciekawą alternatywą dla odmiany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurka, trzeba przyznać, że wygląda świetnie ;)

    theplateofblackdog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie i pewnie dokładnie tak smakuje :) muszę zrobić ciasto z porzeczka póki sezon!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie tylko ekstra zdrowe, ale też ekstra fajne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Choć dla mnie tym razem zabrakło, tak trzymaj Córcia! Duma nas rozpiera!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto z porzeczkami ZAWSZE jest dobre, a jeśli jeszcze zdrowe, to nic tylko jeść ♥

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne! Bardzo odpowiada mi ilośc owoców w tym cieście :)

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin