piątek, 13 listopada 2015

227. Risotto z grzybami leśnymi na białym winie.

Risotto z grzybami leśnymi na białym, półwytrawnym winie i domowym bulionie;

pieczone udko z kurczaka; sałata z pomidorkami koktajlowymi i domowym sosem balsamicznym

Jest to zdecydowanie najlepsza forma podania ryżu. Szkoda, że bardziej czaso- i pracochłonna od wrzucenia woreczka ryżu do wrzątku i odczekania 15 minut, ale warto, uwierzcie mi! Do tego własnoręcznie zebrane przez mojego brata grzyby. To po prostu nie mogło nie smakować! Podałam z kurczakiem, ale źródło białka jest dowolne. Świetnie nada się strączek/tofu marynowane i smażone. 


PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI: (3/4 porcje)
na bulion:
6 szkl. wody
1 łyżka soli
po 3: liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mały korzeń selera
natka pietruszki
risotto:
300 g ryżu do risotto 'arborio'
2 ząbki czosnku
1 cebula
1/3 szkl. półwytrawnego, białego wina
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka kuminu
wcześniej pokrojone i ugotowane grzyby

BULION: Wodę zagotować, dodać sól, przyprawy, umyte i obrane warzywa i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ponad godzinę (ok. 1 h 20 minut). Wyciągnąć włoszczyznę, którą można później wykorzystać do sałatki lub jak ja, zjeść od razu :P
*Powstały 3 szkl. bulionu.
RISOTTO: Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na oleju kokosowym na patelni. Dodać obrane i przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, smażyć krótko. Wrzucić ryż, zalać szklanką bulionu, przemieszać i gotować aż do całkowitego wchłonięcia płynu przez ryż, mieszając co jakiś czas. Powtarzać 'operację' aż do wyczerpania całego bulionu. Do risotto wlać 1/3 szkl. półwytrawnego, białego wina, dodać przyprawy - papryki i kumin, (ew. sól; bulion był wcześniej solony) oraz grzyby. Wymieszać i gotować do wchłonięcia wina. 
*Łącznie gotowałam 20 minut.

Mam ostatnio ogromne szczęście w konkursach. Najpierw wygrałam kompleks witamin od Michała Karmowskiego (dla zainteresowanych - polski kulturysta, były Mistrz Polski, zdobywca Pucharu Polski, wicemistrz Europy, V zawodnik świata oraz członek kadry narodowej w kulturystyce) a dwa dni temu wygrałam konkurs Lelci na najlepszego omleta. Byłam zaskoczona, bo było ponad 100 zgłoszeń, a wygrał właśnie mój kokosowo-dyniowy omlet. Ponoć byłam od początku faworytką ^^ 


Szczęście natomiast nie sprzyja mi w relacjach ze sprzętem elektronicznym...


Środowe święto uczciłam wygraną w turnieju (w swojej kategorii) organizowanym z okazji rocznicy odzyskania niepodległości. 


To już JUTRO! Nie mogę się doczekać aż Was wszystkich zobaczę!!



Zapraszam do sklepdietetyczny.pl

18 komentarzy:

  1. Zawsze chciałam takie własnoręcznie pozbierane grzyby, ale nikt u mnie w rodzinie się nie zna.. uwielbiam ryż na winie i w ogóle dodatek wina w daniach, to jedyna forma w jakiej je toleruję :D trafiłaś z tym risottem :P gratuluję wszystkich sukcesów, do jutra :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie i kiedyś z pewnością zrobię coś podobnego ;) A ostatnio nawet jadłam ryż z sosem grzybowym, ale robioinym inaczej i wyszło pyszne danie (i tym samym wyczerpałam swój limit na grzyby na najbliższy czas, bo w ogóle powinnam ich nie jeść :D)

    Gratuluję wygranej, a ze sprzętem elektronicznym jeszcze się dogadasz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też właśnie zawsze szkoda mi czasu na robienie risotto, choć wygrywa smakiem zawsze i wszędzie. No i wina szkoda... :D
    Gratuluje we wszystkich konkursach! Też obserwuję profil Lelci, więc jestem na bieżąco - tak jak ktoś napisał jest jak Twoja bliźniaczka i to pod wieloma względami, nie tylko z wyglądu :)
    Do zobaczenia! :*

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę w końcu zrobić prawdziwe risotto na winie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę że szczęście cię nie opuszcza. Gratuluję! :)
    No i niestety nie że wszystkimi się zobaczysz, bo ze mną niestety nie :( Ale jak tylko będziesz w Krakowie U rodziny to pisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. gratuluję! cóż się dziwić, taka szczęśliwa zdolniacha, więc wygrywa :*

    OdpowiedzUsuń
  7. ale masz przepisów tutaj! na pewno będę korzystać! super blog, powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny obiad pełen przepysznych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smacznie! Muszę wypróbować wersje z grzybami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu jesteś zwycięską dziewczyną i nie ma opcji, żeby w życiu coś Ci się nie udało...
    Trochę przykro mi, że się jutro nie zobaczymy, ale mam nadzieje, że będziesz bawić się dobrze :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Nic tylko pogratulować sukcesów! :)
    A takie risotto bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam risotto ze wszystkimi dodatkami. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. zapragnęłam tego dania, teraz, zaraz!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przyznam, że risotto robiłam tylko raz, chyba z rok temu. Zdecydowanie częściej muszę robić to danie!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam risotto, ale robię je dosyć rzadko, niestety. Grzyby zbieram bardzo czynnie, kiedy tylko mogę i uwielbiam ich smak. A teraz mam przed sobą świetny przepis. Ryż mam, grzyby mam, wino jest, więc risotto jutro rządzi!

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin