środa, 25 listopada 2015

231. Jesienna potrawka: warzywa w sosie dyniowym (vegan)

Wegańska dyniowa potrawka: kukurydza, soczewica i pieczarki w dyniowym sosie curry

Uwielbiam takie dania, które można przygotować w większej ilości i jeść przez parę dni dogotowując tylko ryż/kaszę/makaron. Szybkie, proste, bardzo aromatyczne i sycące. Czego chcieć więcej? ;)


PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
1 cebula
5 łyżek soczewicy czerwonej
4 duże pieczarki
10 łyżek puree z dyni Hokkaido
5 łyżek kukurydzy konserwowej
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1 łyżeczka bazylii suszonej
1/3 łyżeczki chilli
olej kokosowy 'Bio Planete' (sklepdietetyczny.pl)
sól

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na płaskiej łyżce oleju kokosowego na patelni, dodać 4 umyte i pokrojone pieczarki i smażyć pod przykryciem ok. 20 minut na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Dodać soczewicę, puree z dyni, 1/2 szkl. wody i sól do smaku, wymieszać i gotować 5 minut bez przykrycia. Dolać kolejną połówkę szklanki wody, kukurydzę i wszystkie przyprawy, wymieszać i gotować przez 7 minut mieszając co chwilę. 

Wtorek jak zawsze aktywnie, dodatkowy angielski i siłownia, tradycyjnie LEG DAY <3 Jak tak dalej pójdzie, będę robić przysiady z obciążeniem równym mojej wadze, naaajs. #progress #fitgirl #workout XD


Trochę straciłam motywację i chęci na różnych polach, jakieś rady? przyjmę każdą z otwartymi ramionami... 

13 komentarzy:

  1. Mimo że nie lubie kukurydzy może w tej wersji bym się przekonała? ;)
    Co do utraty motywacji...Daj sobie na jakiś czas odpocząć na polach, gdzie Ci jej brak...Ciągle dążenie do doskonałości jest czasem tak męczące, że właśnie tracimy całą motywację...Trzeba trochę dać na luz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie pyszne i sycace danie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie dania na zapas są najlepsze ;) Twoje wygląda bardzo kremowo i bogato, a jak zobaczyłam zdjęcia to myślałam, że w składzie jest masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo z pewnością to sama przygotuje, bo to same moje ulubione składniki! :D Dynia, kukurydza, soczewica, nie ma lepszego połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  5. rady? ... posyłam motywacyjnego kopa! i mam nadzieję, że chęci powrócą! :*
    a takie potrawki sama uwielbiam, najlepsze o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie dania to zbawienie, gdy nie ma czasu na zrobienie obiadu!
    I kolejny przepis z Twojego bloga, który zapisuje, na pewno niedługo zagości na moim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama uwielbiam takie potrawki i podczas takiego zimnego okresu jaki jest teraz, można jak najbardziej jeść je codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o widzę, że dorwałaś jednak dynię? czy to zaległy przepis? :D
    takie potrawki nie często ratują życie :D <3 szczególnie dyniowe <3
    może daj sobie chwilę odpocząć? odetchnij, zwolnij, czasami pomaga :)

    OdpowiedzUsuń
  9. też brak mi motywacji więc nie pomogę ;)
    ale potrawka pyszna, też uwielbiam takie dania :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę szybko kupić dynię przed wyjazdem i przygotować to cudo!
    Myślę, że chwila zapomnienia, odpoczynku będzie idealna :D
    Mocno CIę ściskam! :*

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie dyni kompletnie brak! A tak mam ochotę :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też lubię tego typu dania. Można się nimi żywić przez kilka dni:)
    Składniki twojej potrawki jak najbardziej mnie przekonują:)

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin