poniedziałek, 27 kwietnia 2015

168. Kokosowy pudding z serka wiejskiego + przemyślenia (recepta na szczęście).

Kokosowy sernik na zimno z serka wiejskiego
podany z karobowym sosem kokosowym, 
karmelizowanym bananem i migdałami.
PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki:
1 serek wiejski (200g)
5 łyżek śmietanki kokosowej
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej + chlust mleka
1 łyżka wiórek kokosowych
sos: śmietanka kokosowa wymieszana z karobem i syropem z agawy

Do garnka wlać serek wiejski, śmietankę kokosową, dodać miód i wiórki, zagotować i gotować 3 minuty mieszając co chwile, wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną mleka i od razu zacząć energicznie mieszać przez ok. 3 minuty. Zostawić do wystygnięcia, przelać do zmoczonej wodą miseczki i włożyć na noc do lodówki. Rano wyjąć gotowy pudding. Podać z sosem i ulubionymi dodatkami.

OBŁĘD! Musicie spróbować! Jest to deser banalnie prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny, a przede wszystkim zdrowy. Jest to już mój drugi sernik na zimno z wiejskiego. Nie napiszę, który lepszy... zbyt ciężki wybór. Zdecydowanie dla fanów kokosu ;)

Tak sobie dzisiaj rozmyślałam i doszłam do takich wniosków:
Chcesz być szczęśliwy/a? Jeśli tak, to skupiaj się na samych pozytywach swojego życia. Żadna rzeczywistość nie jest idealna, należy więc zaakceptować negatywne aspekty. Powinniśmy dążyć do poprawy swoich wad, wad społeczeństwa, ale nie za wszelką cenę.
Ważne jest też korzystanie z chwili - teraźniejszość jest najważniejsza. Przeszłość jest już za nami, nie zmienimy jej, możemy z niej tylko wyciągać wnioski. A przyszłość? Przyszłość jest ważna, racja, ale niepewna. Nie wiemy co stanie się za miesiąc, rok, czy 20 lat. Dlatego cieszmy się chwilą, nie odkładajmy przyjemności 'na potem' - Carpe Diem ;)

23 komentarze:

  1. cieszę się, że do takich przemyśleń dotarłaś - tego się w życiu trzymajmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę taki deser!
    #carpe_diem teraz i na zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś robiłam gotowany serek wiejski, dzięki Tobie i z Twojego przepisu. Tego tez chętnie spróbuje!;) a przemyślenia cudowne, oby więcej takich złotych i pozytywnych myśli :*

    OdpowiedzUsuń
  4. no Ameryki to ty nie odkryłaś z tymi swoimi przemyśleniami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, można zamknąć internet, bo już wszystko chyba przemyślano.
      Wnioski prawidłowe.

      Usuń
    2. Dzięki Iwuś, nie muszę się produkować! :P

      Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  5. Często mam takie przemyślenia i są one w 100% prawdą, tyle, że czasami trudno je wcielić w życie :/
    Muszę spróbować wieśniaka w takiej wersji ;)

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedy zobaczyłam zdjęcie na ig, na początku myślała że to jakieś placuszki :p Ale serniczkiem, bym nie pogardziła!
    Bardzo mądrą i bardzo prawdziwe przemyślenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie to napisałaś :) A ten pudding.. No obłęd istny! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dość, że uwielbiam serniczki z wiejskiego to jeszcze karmelizowany banan. To chyba najsmaczniejszy serniczek jaki ostatnio widziałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z serka wiejskiego? Musi być genialny! Uwielbiam go :)

    OdpowiedzUsuń
  10. obłęd, muszę koniecznie zrobić ! zwłaszcza z karmelizowanym bananem!

    OdpowiedzUsuń
  11. o tak, chwytajmy z każdego dnia ile wlezie!
    a serniczka na serku wiejskim jeszcze nie robiłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. muszę zrobic taki pudding!
    popieram Cie w 10000% najważniejsze jest tu i teraz i tego się trzymajmy! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiesz jak mnie przyciągnąć do siebie na blog i sprowokować do odezwania się).Gdy tylko zobaczyłam słowo recepta...oj masz duzo racji. chociaż czy ja chce poprawiać wady? Tutaj mam dylemat,bo jestem na etapie akceptacji pewnych swoich wad i wad ludzi będących wokół. ;))

    Ściskam mocno i z chęcią bym taki pudding wszamała!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialny pudding, w dodatku ten kokos- to musiało smakować świetnie. Uwielbiam takie deserki;)

    OdpowiedzUsuń
  15. obłędnie brzmi, mam ochotę spróbować. a co jeśli nie ma śmietanki kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że mleko kokosowe też się nada, albo zwykłe, ale nie będzie wtedy efektu smaku kokosa :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń

Follow my blog with Bloglovin