środa, 1 kwietnia 2015

162. Gryczane placki na kefirze z syropem daktylowym.

Gryczane placki 
na kefirze z ricottą
podane z bananem, borówkami i syropem daktylowym.
Składniki:
3 łyżki mąki gryczanej
1 jajko
5 łyżek kefiru
3 łyżki sera ricotta
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka miodu

Jajko bełtamy z miodem i kefirem, dodajemy rozgniecioną ricottę, mąkę i sodę oczyszczoną. Mieszamy dokładnie aż do powstania gładkiej konsystencji i odstawiamy na ok. 20 minut. Smażymy placki wykładając ciasto partiami na rozgrzaną, teflonową patelnię na małym ogniu z pokrywką, po ok. 3 minutach przekładamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrywki aż do zarumienienia. 

*syrop daktylowy to namoczone przez noc daktyle zmiksowane z wodą do odpowiedniej konsystencji z pomysłu Karoliny

Zatęskniłam za dawnymi czasami, kiedy codziennie dodawałam na bloga moje śniadania. Trzeba było coś z tym zrobić. Tak więc jestem dziś ze zdrowymi, delikatnymi i pulchnymi plackami w amerykańskim (<3!) stylu.

Przerwę świąteczną rozpoczęłam z klasą na strzelnicy. Jak na pierwszy raz poszło mi całkiem nieźle. Ponoć mam profesjonalną postawę. :P

Wczoraj założyłam fanpage'a mojego bloga na facebooku. Trochę się obawiam, czy to dobra decyzja... ale czasu i tak nie cofnę.  Zobaczymy jak to będzie. Także zapraszam: LINK!

21 komentarzy:

  1. Ale pychotka, ta ricotta w placuszkach musiała smakować świetnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pulchniutkie i delikatne, wyszły świetne. :) Muszę spróbować tego syropu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej :* mogłabyś od czasu do czasu podawać propozycje na kolacje ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne placuszki, uwielbiam dodatek ricotty w cieście;)
    Bardzo się cieszę, że syrop daktylowy ci posmakował;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne placuszki, żądam więcej śniadań tutaj :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty się tak tą doskonałą postawą nie chwal, bo Cię do woja zaciągną! :P
    Placki pysznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja śniadaniowa :D Zmiksowane daktyle to świetny sosik do takich placków :)
    Wpadam do Ciebie na fb :D
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://jagodzianacoffee.blogspot.com/2015/03/konkurs-zapraszam.html Zapraszam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. po takim śniadaniu już chyba niczego bym nie potrzebowała do szczęścia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z pewnością delikatne, bo z ricottą! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo ja marzę o tym, żeby sobie postrzelać :D i marzę o ricotcie skrycie od jakiegoś czasu, ale nam jakoś ze sobą nie po drodze...

    OdpowiedzUsuń
  11. Oo mniam *.* bajeczne i na pewno smaczne śniadanko Porywam!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Już pierwsze zdjęcie sprawiło, że chciałam do Ciebie przyjść na te placki ! :D Pysznie podane, lubię taką fantazję na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ to musiało być słodkie! Pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bardzo 'amerykańsko' - z chęcią bym spróbowała :o

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja myślałam początkowo, że to serek wiejski tam się kryje w środku :D pysznie wygląda!
    ciekawi mnie, jak to jest postrzelać sobie haha :P

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin