środa, 20 stycznia 2016

249. Różowy pudding chia - udany eksperyment (vegan)

Buraczany pudding chia

na napoju kokosowo-ryżowym

(vegan)

Nie ma wątpliwości, że burak jest bardzo wartościowym i smacznym warzywem. Jednak nie musimy go jeść tylko na wytrawnie, równie świetnie sprawdza się w deserach, czego dowodem jest powyższy pudding. Czek diz ałt! :D

PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIK:
1 ugotowany burak (120 g)
3 łyżki nasion chia (25 g)
1/2 banana (70 g)
100 ml napoju ryżowo-kokosowego (można użyć zwykłego mleka)
1 łyżeczka ksylitolu (bądź innego słodzidła)

Buraka zmiksować/zblendować z bananem na gładko dodając co chwilę 'mleka', dodać nasiona chia, słodzidło i wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki i po 30 minutach przemieszać ponownie. Zostawić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przed podaniem wymieszać. Można jeść jako deser lub polewę do ciasta/babeczek. 

No i wreszcie nastał czas, kiedy to mogę legalnie wyjść z domu i udać się na siłownię. Wyczuwam niezły wycisk - plecy, bary, tric do boju! Już więcej nie dam się chorobie :P

Dziękuję za kciuki, przydały się, zakwalifikowałam się na wojewódzkie ;)

8 komentarzy:

  1. Widząc ten pudding pomyślałam, że burak to chyba uniwersalne warzywo, możne je dodać dosłownie wszędzie!
    Gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję Ci kochana! :*
    Jestem pewna, ze burak Cię jeszcze nie raz zaskoczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ ma kolor cudowny, nie ma to jak burak! <3
    gratulacje i trzymam kciuki dalej :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Burak pasuje do wszystkiego, a z bananem tworzy cudowne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. gratulacje! :)
    ja jakos nie przekonałam sie do buraka na słodko, dla mnie jest zbyt mdły, ale może na Twoje chia bym się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Buraka na słodko jadłam tylko w cieście. Muszę koniecznie spróbować innej wersji, może puddingu;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin