Buraczany pudding chia
na napoju kokosowo-ryżowym
(vegan)
Nie ma wątpliwości, że burak jest bardzo wartościowym i smacznym warzywem. Jednak nie musimy go jeść tylko na wytrawnie, równie świetnie sprawdza się w deserach, czego dowodem jest powyższy pudding. Czek diz ałt! :D
PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIK:
1 ugotowany burak (120 g)
3 łyżki nasion chia (25 g)
1/2 banana (70 g)
100 ml napoju ryżowo-kokosowego (można użyć zwykłego mleka)
1 łyżeczka ksylitolu (bądź innego słodzidła)
Buraka zmiksować/zblendować z bananem na gładko dodając co chwilę 'mleka', dodać nasiona chia, słodzidło i wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki i po 30 minutach przemieszać ponownie. Zostawić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przed podaniem wymieszać. Można jeść jako deser lub polewę do ciasta/babeczek.
Widząc ten pudding pomyślałam, że burak to chyba uniwersalne warzywo, możne je dodać dosłownie wszędzie!
OdpowiedzUsuńGratuluję! :)
Gratuluję Ci kochana! :*
OdpowiedzUsuńJestem pewna, ze burak Cię jeszcze nie raz zaskoczy ;)
ależ ma kolor cudowny, nie ma to jak burak! <3
OdpowiedzUsuńgratulacje i trzymam kciuki dalej :*
Burak pasuje do wszystkiego, a z bananem tworzy cudowne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńgratulacje! :)
OdpowiedzUsuńja jakos nie przekonałam sie do buraka na słodko, dla mnie jest zbyt mdły, ale może na Twoje chia bym się skusiła :D
Buraka na słodko jadłam tylko w cieście. Muszę koniecznie spróbować innej wersji, może puddingu;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńKolor jest przecudny :)
OdpowiedzUsuń