Pełnoziarniste kruche ciasto z kruszonką z duszonym rabarbarem i truskawkami z miętą.
PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki:
ciasto:
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
125 g margaryny Kasi (z lodówki)
150 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka:
1/2 szkl. cukru trzcinowego
1/2 kostki masła z lodówki! (100g)
3/4 szklanki mąki
powidła:
7 lasek rabarbaru (250 g)
1/3 szkl. cukru trzcinowego
1/3 szkl. wody
200 g truskawek
garść świeżej mięty
Ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w misce, wbijamy jajka i posiekaną margarynę z lodówki. Całość mieszamy dłońmi i szybko ugniatamy jednolite, zwarte ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na ok. godzinę do lodówki.
Kruszonka: W tym czasie zagniatamy kruszonkę ze składników na nią, wkładamy do lodówki.
Powidła: Umyty i obrany rabarbar kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka, dodajemy umyte truskawki w całości i posiekaną miętę, wlewamy wodę i zasypujemy cukrem. Całość gotujemy przez ok. 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy uprzednio wyjęte z lodówki i rozwałkowane ciasto, nakładamy równomiernie powidła i posypujemy kruszonką. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 40/45 minut (do suchego patyczka).
Kruszonka: W tym czasie zagniatamy kruszonkę ze składników na nią, wkładamy do lodówki.
Powidła: Umyty i obrany rabarbar kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka, dodajemy umyte truskawki w całości i posiekaną miętę, wlewamy wodę i zasypujemy cukrem. Całość gotujemy przez ok. 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy uprzednio wyjęte z lodówki i rozwałkowane ciasto, nakładamy równomiernie powidła i posypujemy kruszonką. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 40/45 minut (do suchego patyczka).
Brzuch boli po zjedzeniu gorącego ciasta? Jakoś mojej rodzince i mi to nie przeszkadzało. Nie wiem dlaczego tak jest, ale najlepsze ciasta robię 'na oko'. Może jednak jakiś tam dar do gotowania/pieczenia mam. Łapcie przepis :)
Dzisiaj wypada dzień moich 17 urodzin. Spędzę go z przyjaciółmi i rodziną - najlepiej!
Żaden przełom. Lekki smutek z powodu upływającego czasu. Radość z tego co mam i kogo mam. Duma z tego co już umiem. Niedosyt przez niewiedzę. Pragnienie poznawania świata, bycia coraz lepszą w różnych dziedzinach. Takie uczucia we mnie się rodzą na myśl o podsumowaniach.
I bonusowo przepyszny pudding budyniowy z przepisu navynut! <33 |
Kochana, a więc ja życzę Tobie spełnienia wszystkich marzeń i realizacji wszystkich celów, jakie sobie postawisz! :*
OdpowiedzUsuńCiasto super, ja też zawsze najchętniej jem ciasta jeszcze ciepłe! :)
Słonko :* Rozkwitaj kochana, rozwijaj talenty, w zdrowiu, szczęściu i z pomocą ukochanych osób spełniaj marzenia :* Baw się dobrze :D
OdpowiedzUsuńnajlepsze życzenia, spełnienia najskrytszych marzeń! :*
OdpowiedzUsuńTo pysznie zaczęłaś swoje urodziny *.* Życzę ci, żebyś była zawsze uśmiechnięta, spełniała każde swoje marzenie, udoskonalała się dalej w swoich pasjach i dalej inspirowała nas takimi wspaniałościami :*
OdpowiedzUsuńPo zdj ze snapa wyobrażam sobie już twoją zabawę na weselu :D
Najlepszego! :* tak naprawdę jeszcze wszystko przed Tobą, to już ale i dopiero 17 lat - oby te kolejne były jak najszcęśliwsze i jak najpiękniejsze!
OdpowiedzUsuńCiacho jadłabym, a pudding wyszedł ci idealnie !
OdpowiedzUsuńSto lat kochana !
Wszystkiego najlepszego, przede wszystkim duuuużo zdrowia, nieustannego uśmiechu na twarzy, radości i szczęścia oraz spełnienia marzeń :*
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite to ciacio!
OdpowiedzUsuńpolarois.blogspot.com
Takie ciacho to kwintesencja każdego lata i punkt obowiązkowy!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego kochana :*
Wszystkiego najlepszego. Pyszne ciasto, poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńOj tam, przełomem (chyba, bo to przecież rzecz personalna) większym będzie 19-stka. Niemniej, wszystkiego najlepszego życzę gorąco! ;D
OdpowiedzUsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńciacho porywam, a za pudding muszę się w końcu wziąść :D
OdpowiedzUsuńnajlepszego kochana, bądź taka jaką jesteś :) :*
Sto lat, sto lat ♥ Wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń, kuchennych rewolucji i wszystkiego czego sobie życzysz!
OdpowiedzUsuńA takie ciacho smakuje najlepiej właśnie po wyciągnięciu z piekarnika!
Kochan wszystkiego najlepszego!!! Zdrowia, szczęścia, miłości, spełnienia marzeń :*
OdpowiedzUsuńCiepłe najlepsze <3
Jak ja kocham takie ciasta! Kruszonka musi być <3
OdpowiedzUsuńI sto lat kochana! Zdrówka, szczęścia, pomyślności! Bądź taką miłą i wspaniałą osóbką jak jesteś :*
UsuńWczoraj nie zdazylam, ale dzisiaj nadrabiam i zycze wszystkiego naj najlepszego! Duzo zdrowia, duzo chwil spedzonych z rodzina i przyjaciolmi, duzo szczescia i milosci :)
OdpowiedzUsuńA ciasto pierwsza klasa - uwielbiam kruszonke!
Składam spóźnione życzenia urodzinowe! :)
OdpowiedzUsuńA ciacho podziwiam. :D
Na pierwszy rzut oka myślałam, że jest to ciasto ucierane;) Wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto i boska kruszonka!
OdpowiedzUsuń