Małże duszone w kokosowym sosie curry
z cytrynowym aromatem
PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki:
225g małży bez muszli (ja miałam mrożone)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek śmietanki kokosowej/gęstego mleka kokosowego
1 łyżeczka przyprawy curry
sól, pieprz
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy parę minut do zarumienienia, dodajemy skórkę i sok z cytryny, śmietankę kokosową i curry, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy (wcześniej rozmrożone) małże, solimy, pieprzymy, mieszamy i dusimy po przykrywką przez 6 minut.
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem :)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek śmietanki kokosowej/gęstego mleka kokosowego
1 łyżeczka przyprawy curry
sól, pieprz
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy parę minut do zarumienienia, dodajemy skórkę i sok z cytryny, śmietankę kokosową i curry, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy (wcześniej rozmrożone) małże, solimy, pieprzymy, mieszamy i dusimy po przykrywką przez 6 minut.
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem :)
Powiem tak - na patelni nie zostało ani śladu po tym daniu. Takich rzeczy nie jada się raczej na co dzień, ale jak już nadejdzie ta chwila to polecam przyrządzenie małży właśnie w ten sposób. Niezwykle łatwy i szybki przepis, a jaki smaczny!
No to mamy czerwiec i sezon na ukochane truskawki! <3
Myślałam, ze to fasola xD Dla miłośnika owoców morza to danie byłoby idealne, chociaż ja na krewetki bym się skusiła :]
OdpowiedzUsuńZdecydowanie każdy kto kocha wszelkie ''morskie robactwo'', pokochałby Twoje danie :D
OdpowiedzUsuńzapraszam:
http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
:)
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńJakie eleganckie danie :) w sam raz na wykwintną kolację!
OdpowiedzUsuńJak to wszystko wygląda <3
OdpowiedzUsuńU mnie też sezon truskawkowy w pełni :)
OdpowiedzUsuńA w tym daniu bardzo podoba mi się sos, bo małży to bym nie zjadła, ale kokosowe cuda uwielbiam ;)
Cudowne truskaweczki! A małże faktycznie wyglądają jak śliczne fasolki! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować, danie wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie super!
OdpowiedzUsuń