piątek, 5 czerwca 2015

177. Małże w kokosowym sosie curry.

Małże duszone w kokosowym sosie curry 

z cytrynowym aromatem

PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki:
225g małży bez muszli (ja miałam mrożone)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek śmietanki kokosowej/gęstego mleka kokosowego
1 łyżeczka przyprawy curry
sól, pieprz

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy parę minut do zarumienienia, dodajemy skórkę i sok z cytryny, śmietankę kokosową i curry, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy (wcześniej rozmrożone) małże, solimy, pieprzymy, mieszamy i dusimy po przykrywką przez 6 minut. 
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem :)


Powiem tak - na patelni nie zostało ani śladu po tym daniu. Takich rzeczy nie jada się raczej na co dzień, ale jak już nadejdzie ta chwila to polecam przyrządzenie małży właśnie w ten sposób. Niezwykle łatwy i szybki przepis, a jaki smaczny! 

No to mamy czerwiec i sezon na ukochane truskawki! <3

10 komentarzy:

  1. Myślałam, ze to fasola xD Dla miłośnika owoców morza to danie byłoby idealne, chociaż ja na krewetki bym się skusiła :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie każdy kto kocha wszelkie ''morskie robactwo'', pokochałby Twoje danie :D

    zapraszam:
    http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie eleganckie danie :) w sam raz na wykwintną kolację!

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też sezon truskawkowy w pełni :)
    A w tym daniu bardzo podoba mi się sos, bo małży to bym nie zjadła, ale kokosowe cuda uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne truskaweczki! A małże faktycznie wyglądają jak śliczne fasolki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę spróbować, danie wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin