Batatowo-ricottowy
placek podany z orzechowym serkiem, czereśniami, kokosem i mietą.
PRZEPIS AUTORSKI:SKŁADNIKI:
4 łyżki puree z batata*
2 łyżki ricotty
1 jajko
1/2 bardzo dojrzałego banana
2 płaskie łyżki mąki (u mnie gryczana)
ew. słodzidło
krem: 2 łyżki ricotty, 1 płaska łyżka masła orzechowego, 3 łyżki mleka, odrobina miodu
*batata obrałam, pokroiłam w kostkę, ugotowałam do miękkości (ok. 10 minut) i rozgniotłam widelcem na puree
Jajko bełtamy, dodajemy ricottę, puree z batata, ew. coś do posłodzenia (choć ja nie miałam takiej potrzeby), mąkę i rozgniecionego widelcem banana. Całość mieszamy dokładnie do powstania jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię, (dodajemy oleju jeśli to konieczne), nakładamy ciasto, wyrównujemy łyżką i smażymy z obu stron do zarumienienia pod przykryciem. Składniki na krem mieszamy dokładnie łyżką lub blendujemy na gładko. Krem nakładamy na gorącego omleta. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Najlepszy omlet, jaki miałam okazję robić i jeść! A wystarczającym zachęceniem do jego przygotowania jest fakt, że jadłam go w tym tygodniu aż trzy razy. Naturalna słodycz, jaką daje ten słodki ziemniak w połączeniu z kremową i delikatną ricottą... mistrzostwo!
Zależało mi na wstawieniu posta jeszcze przed ślubem. Także piszę go w pośpiechu, w już gotowej fryzurze i zaraz wyruszamy do Krakowa! Pierwsze wesele i to jeszcze najbliższej kuzynki. Mam nadzieję, że wszystko świetnie wyjdzie i będzie co wspominać... tego to jestem pewna!
Czarujesz kochana :) milej zabawy na weselu!
OdpowiedzUsuńW przekroju wygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńUdanej zabawy! :*
Wypasionej zabawy!! :D
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie ten omlet. Batat, kokos, delikatna ricotta i czereśnie. Sama rozkosz :D
Udanej zabawy! :D
OdpowiedzUsuńpolarois.blogspot.com
ale grubas ;o nie jadłam batata, ale jak widzę połączenie ricotta-kokos.. mniam :D
OdpowiedzUsuńApetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńświetny placek! :)
OdpowiedzUsuńPięknie, pięknie i jeszcze raz Smacznie :D:p
OdpowiedzUsuńTrze razy w tak krótkim czasie? To prawdziwa rekomendacja! :) Baw się dobrze! :)
OdpowiedzUsuńten krem tak kusi <3
OdpowiedzUsuńBatat i ricotta muszą stanowić genialne połączenie ♥
OdpowiedzUsuńświetne połaczenie smaków!
OdpowiedzUsuńAle grubasek :) Szczerze powiedziawszy to nigdy nie jadłam placku z batatem...kusisz!
OdpowiedzUsuńChodzi za mną takie połączenie, zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że cudownie się bawiłaś ;)
Ooo, właśnie wczoraj myślałam o plackach batatowych zamiast ziemniaczanych. ;)
OdpowiedzUsuńoch zjadałabym taki placek mniammm
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Uwielbiam takie puchate omlety :)
OdpowiedzUsuń