sobota, 20 czerwca 2015

180. Batatowy placek z ricottą + krem orzechowy

Batatowo-ricottowy 

placek podany z orzechowym serkiem, czereśniami, kokosem i mietą.

PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
4 łyżki puree z batata*
2 łyżki ricotty
1 jajko
1/2 bardzo dojrzałego banana
2 płaskie łyżki mąki (u mnie gryczana)
ew. słodzidło 

krem: 2 łyżki ricotty, 1 płaska łyżka masła orzechowego, 3 łyżki mleka, odrobina miodu

*batata obrałam, pokroiłam w kostkę, ugotowałam do miękkości (ok. 10 minut) i rozgniotłam widelcem na puree

Jajko bełtamy, dodajemy ricottę, puree z batata, ew. coś do posłodzenia (choć ja nie miałam takiej potrzeby), mąkę i rozgniecionego widelcem banana. Całość mieszamy dokładnie do powstania jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię, (dodajemy oleju jeśli to konieczne), nakładamy ciasto, wyrównujemy łyżką i smażymy z obu stron do zarumienienia pod przykryciem. Składniki na krem mieszamy dokładnie łyżką lub blendujemy na gładko. Krem nakładamy na gorącego omleta. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Najlepszy omlet, jaki miałam okazję robić i jeść! A wystarczającym zachęceniem do jego przygotowania jest fakt, że jadłam go w tym tygodniu aż trzy razy. Naturalna słodycz, jaką daje ten słodki ziemniak w połączeniu z kremową i delikatną ricottą... mistrzostwo!


Zależało mi na wstawieniu posta jeszcze przed ślubem. Także piszę go w pośpiechu, w już gotowej fryzurze i zaraz wyruszamy do Krakowa! Pierwsze wesele i to jeszcze najbliższej kuzynki. Mam nadzieję, że wszystko świetnie wyjdzie i będzie co wspominać... tego to jestem pewna!

Miłego weekendu!

17 komentarzy:

  1. Czarujesz kochana :) milej zabawy na weselu!

    OdpowiedzUsuń
  2. W przekroju wygląda genialnie! :)
    Udanej zabawy! :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypasionej zabawy!! :D
    Wyobrażam sobie ten omlet. Batat, kokos, delikatna ricotta i czereśnie. Sama rozkosz :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Udanej zabawy! :D
    polarois.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. ale grubas ;o nie jadłam batata, ale jak widzę połączenie ricotta-kokos.. mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie, pięknie i jeszcze raz Smacznie :D:p

    OdpowiedzUsuń
  7. Trze razy w tak krótkim czasie? To prawdziwa rekomendacja! :) Baw się dobrze! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Batat i ricotta muszą stanowić genialne połączenie ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne połaczenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale grubasek :) Szczerze powiedziawszy to nigdy nie jadłam placku z batatem...kusisz!

    OdpowiedzUsuń
  11. Chodzi za mną takie połączenie, zdecydowanie!
    Mam nadzieję, że cudownie się bawiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooo, właśnie wczoraj myślałam o plackach batatowych zamiast ziemniaczanych. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. och zjadałabym taki placek mniammm

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepysznie :) Uwielbiam takie puchate omlety :)

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin