niedziela, 8 czerwca 2014

78. Testuję kaszę w gofrach ♡

Kukurydziane gofry
bananowo-kakaowe,
podane z dżemem mirabelkowym, masłem orzechowym, 
jogurtem naturalnym i truskawkami 
Składniki: (3 gofry)
3 łyżki kaszki kukurydzianej
1 jajko
1/2 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 banan
0,15 szklanki mleka (chlust)
1 łyżeczka kakao

Gofrownice włączamy i smarujemy olejem roślinnym. Kaszkę mieszamy z żółtkiem i mąką. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta, dolewamy trochę mleka, aby ciasto było rzadsze. Białko ubijamy na bardzo sztywno z cukrem, dodajemy i delikatnie łączymy obie masy. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Wylewamy masy na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy ok. 5 minut, aż gofry będą zarumienione. 



Kaszka sprawdziła się w 100%. Gofry dzięki niej są bardziej elastyczne i bardziej miękkie. Jedynym minusem, jest łamliwość i lekki trud w wyciąganiu ich z gofrownicy. Ale warto się pomęczyć. Kukurydziany smak jest na prawdę przepyszny, nawet żałuję, że nie zrobiłam jednego bez dodatków, aby w pełni posmakować kukurydzianego gofra. Polecam przepis gorąco.
Dzień dziś zabiegany, muszę zrobić 2 projekty i plakat na jutro, bo w następne dni mnie już w szkole nie będzie, bo przyjeżdżają Hiszpanie z wymiany. Ostatnia walka o szóstki i po szkolnym poniedziałku będę wolna. Na obiad jedziemy na działkę, później może zmieszczę jeszcze wyjście na rolki z koleżankami. Choć jest tak gorąco, że strach z domu wychodzić. ;)
Miłej niedzieli ;*

12 komentarzy:

  1. kurczę świetny pomysł z tymi goframi!
    na pewno wypróbuję :)
    u mnie też dziś dużo pracy związanych z szkołą :<

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dzisiaj też gofry, ale z kaszą jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze tak miło mi się Ciebie odwiedza, masz epickie śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam już tyle gofrów ale jeszcze nigdy z polenty . Czas spróbować :)
    Miłego dnia !

    OdpowiedzUsuń
  5. Też takich próbowałam ale u mnie zakończyło się to jedną wielką porażką heh ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hiszpanie - ależ egzotycznie ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Dlaczego u mnie nie jest gorąco i chodzę w bluzie? :(
    Mmm... ale mam smaka na takie gofrowanie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Gofry kukurydziane jadłam, ale nie z kaszy. Z mąki mi zasmakowały, to czemu teraz nie z kaszy? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzień wykorzystany do bólu ;) Ale energii ze śniadania na pewno masz!

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin