środa, 9 lipca 2014

96. Żytnie pierogi z jagodami.

Pierogi z mąki żytniej z jagodami,
podane z jogurtem naturalnym i jagodami 
PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki: (7 sztuk)
8 łyżek mąki żytniej (110 g)
6 łyżek gorącej (nie wrzącej) wody
szczypta soli
7 kopiastych łyżeczek jagód
cukier
+
śmietana/jogurt naturalny

Do przesianej mąki dodajemy gorącej wody i soli. Mieszamy łyżką, aż składniki zaczną się zlepiać, przekładamy na blat i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie się za bardzo lepić do rąk należy podsypać mąką (musi być gumowe). Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy i obsypujemy mąką, wałkujemy na bardzo cienki placek i wycinamy koła za pomocą kubka/miseczki. Ze ścinek formujemy kulę i powtarzamy czynności. Na gotowe placki nakładamy jagody, (można też posypać cukrem) składamy na pół i zlepiamy palcami w mącę. Za pomocą widelca robimy wzorki (dociskamy na obwódkach). Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3,5 minuty. Odsączamy, podajemy ze  śmietaną lub jogurtem i jemy. Smacznego.




Proste w wykonaniu, to najważniejsze. A efekt końcowy bardzo zadowalający, są przepyszne i o wiele zdrowsze niż z mąki pszennej. Polecam.
Dużo się działo przez moją nieobecność - w sobotę grill urodzinowo-imieninowy na działce na rekordową ilość osób. Bułki drożdżowe z truskawkami wszystkim zasmakowały. Jedzenia było tyle, że moglibyśmy zrobić jeszcze jedną taką imprezę. Wszystko się udało, było na prawdę super. Ps. Kocham moją rodzinę. :D
W poniedziałek okazało się, że nie utworzą mojej klasy, bo za mało chętnych... a ja muszę mieć matematykę na rozszerzeniu! :C Dzisiaj idę się dowiedzieć czegoś więcej.
Miłego dnia.

Tak wielką mam nadzieję! :C

16 komentarzy:

  1. Widzę, że pierogi królują dziś na blogu! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpraszam się na małą porcję na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! :D Uwielbiam pierogi z jagodami, choć jedzenie ich to zawsze pewne ryzyko haha

      Usuń
  3. U mnie podobne pierozki byly wczoraj na obiad i tez wszystkim zasmakowaly .
    Trzymam kciuki zeby ze szkolą dobrze poszlo :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! :]

    http://libellule21.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszędzie widzę pierogi i przez to nabrałam na nie ogromnej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ja trzymam kciuki. A bez nadziei ani rusz :*
    Pierogi doskonałe. W końcu i ja muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieerogi z jagodami! <3
    Ja robiłam pierogi z mamą i siostrą w poniedziałek - orkiszowe pełnoziarniste i żytnie. Mi smakują obie wersje, ale one twierdzą, że te z mąki żytniej są gumiaste, kluskowate...
    Masz o wiele lepsze nadzienie, kradnę kilka pierożków! :D
    Trzymam kciuki za szkołę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiara to podstawa ;)
    Też kocham moją rodzinę ... część przynajmniej :p

    OdpowiedzUsuń
  10. pierogi i to jeszcze z jagodami i śmietaną <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierogi z jagodami najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdecydowanie cudownie Ci wyszły <3!

    OdpowiedzUsuń
  13. faktycznie się zgrałyśmy :) co tu dużo mówić - pyszne śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. A czy można użyć mąki żytniej razowej?? Mam jej sporo więc, może mogłabym zrobić takie pierożki z tej mąki właśnie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można. Ale dla bezpieczeństwa najlepiej wymieszać razową ze zwykłą, pszenna ;)

      Usuń

Follow my blog with Bloglovin