czwartek, 14 sierpnia 2014

104. Czosnkowy sos z tofu.

Sos czosnkowy z tofu
z makaronem orkiszowym szpinakowym,
podany z pomidorami i natką pietruszki.

Składniki: (3 porcje)
250 g tofu naturalne BIO 'Granovita' z BIOSKLEPU
250 g makaron orkiszowy wstążki szpinakowe BIO 'Niro' z BIOSKLEPU
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
7 łyżek jogurtu naturalnego/ sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
pieprz

Tofu kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do kielicha blendera. Czosnek obieramy, miażdżymy i siekamy drobno/przeciskamy przez praskę, przekładamy do tofu. Oliwę, ocet balsamiczny, jogurt, sól i dowolną ilość pieprzu dodajemy do reszty. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odkładamy na 20 minut, aby smaki się przegryzły. 
Makaron gotujemy przez 7 minut, odcedzamy za pomocą sitka. Nakładamy na talerze, polewamy sosem, mieszamy i jemy. Smacznego!







Wiele osób sceptycznie podchodzi do tofu, nie dziwię się - przed przyrządzeniem jest bezsmakowe. Natomiast gdy nadamy mu smaku, dodając różne składniki, możemy uzyskać całkiem fajny efekt, jak ten sos czosnkowy. Mi i mamie zasmakowało, choć nie jest to potrawa, do której będziemy wracać co dwa dni.

Makaron Orkiszowy Wstążki Szpinakowe BIO 'Niro' - Jest to jeden z lepszych makaronów kupnych, jakie jadłam. Nie zlepia się, ma fajny posmak orkiszowy, idealną konsystencję i przede wszystkim jest zdrowszy od wielu innych. Będę na pewno do niego wracać. POLECAM.


Tofu Naturalne BIO 'Granovita' - Produkt naturalny, zawierający małą ilość tłuszczu, dobry zamiennik mięsa, ma zwartą konsystencję, bezsmakowy. Wiem, że to nie koniec mojej przygody z tym sojowym 'serem'. 



Gorąco zachęcam do zakupów w internetowym sklepie BIO - http://biosklep.com.pl/!!!

18 komentarzy:

  1. Z tego, co pamiętam, tofu nie istnieje bez soku z cytryny ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie istnieje i ma sie dobrze. Celowo nie dodałam soki z cytryny ;)

      Usuń
  2. jakie fajne kolorki :) dla takiego dania byłabym nawet skłonna przemóc się i spróbować tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie, dzisiaj na obiad jadłam tofu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos czosnkowy to mój ulubiony! :3

    OdpowiedzUsuń
  5. na taki obiad chętnie bym się do Ciebie wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twój obiad jest wprost stworzony dla mnie - rogu kocham, makarony wszelkiego rodzaju też, więc porywam przepis i robię! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nie przyszłoby mi do głowy zrobienie sosu z tofu :) A zachęca, plus jeden z moich ulubionych makaronów - szpinakowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł znakomicie wyszło <3 ! Jesli chodzi o makaron to bardzo mnie zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oooh ! jak to cudownie wygląda! *ślinię się do monitora...*

    OdpowiedzUsuń
  10. Makaron ma świetny kolorek! A danie mało skomplikowane ,a wygląda zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O-mój-Boże. Spodziewaj się mnie jutro na obiedzie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie proste połączenia na obiad są najlepsze :)
    A ten makaron cudowny ma kolor!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jedna porcja dla ciebie, druga dla mnie, a co z trzecią? :D

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam sos czosnkowy, nigdy bym nie wpadła, że z tofu da się go zrobić :D

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin