wtorek, 12 września 2017

293. Twarogowe "lody" w 5 min.

Twarogowy krem a'la lody 

z chia, miodem i cynamonem 

podane z brzoskwinią, chałwą, borówkami i dżemem mirabelkowym.

Wystarczającą rekomendacją tego kremu jest fakt, iż robię go ostatnio (ekhem, od 2 miesięcy) praktycznie co drugi dzień. Idealnie kremowy, delikatny, dający ponieść się fantazji z dodatkami.

Przepis autorski:

-200 g sera twarogowego
-50 g ricotty
-1 łyżka miodu
-1 jajko (opcjonalnie)
-pół dojrzałego banana
-1 płaska łyżka nasion chia
-cynamon

Wszystkie składniki, oprócz chia, miodu i cynamonu powinny być w lodówce (aby uzyskać efekt lodów). Twaróg i ricottę wrzucamy do misy blendera, dodajemy miód, banana, jajko (niekoniecznie) oraz chia i cynamon do smaku. Wszystko blendujemy na gładką masę, przekładamy do miski i podajemy z ulubionymi dodatkami. 


Prawie pięciomiesięczne wakacje dobiegają końca. Nie próżnowałam, moje najlepsze w życiu. Ale o tym może kiedy indziej :D

3 komentarze:

  1. Ilość białka w porcji mnie trochę przeraża (to chyba ponad moje dzienne zapotrzebowanie w 1 posiłku :D), ale w pyszny smak deseru nie można wątpić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No wreszcie jestes :-)!. Myslalam,ze juz nie wrocisz do blogowania. A Ty wrocilas I to z nie byle jakim przepisem. Znakomity przepis. Chetnie z niego skorzystam. Wyglada mega apetycznie:-). Pozdrowienia :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny przepis. Tak sobie mysle,czy taki twarozek mozna wykorzystac do nalesnikow :-)?.

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin