Wegetariański pasztet z batatów i soczewicy ze śliwką
Zwojował wielkanocny stół, lecz nada się na każdą okazję, a nawet jej brak - od urodzin, przez spotkanie ze znajomymi, po wesele. Zasmakował nawet największym sceptykom tego typu eksperymentów. Dodatek suszonej śliwki jest obowiązkowy - make a difference!
PRZEPIS AUTORSKI:900 g batatów
1,5 szklanki soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól himalajska
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżeczka chilli
1 łyżka czosnku suszonego
1 łyżeczka kurkumy
200 g śmietany 12%
3 łyżki mąki kukurydzianej
Obrane bataty, pokroić w kostkę i gotować do miękkości (około pół h) w lekko osolonej wodzie, dodać soczewicę i gotować jeszcze przez około 10 minut (aż soczewica będzie gotowa). Odcedzić wodę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na małym ogniu na złoto, mieszając co chwile, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać do batatów i soczewicy, wbić jajka, dodać płatki drożdżowe, przyprawy i sól w zależności od upodobań. Wlać śmietanę i dodać mąkę. Zblendować całość.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę, wyrównać i pec przez około 50 minut w 200 stopniach.
z nadmiaru powstała zupa :) |
Pasztetu z batatów jeszcze nie robiłam, ale będę musiała wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis. Chetnie z niego skorzystam. Twoje przepisy sa dla mnie idealne. Czesto z nich korzystam. Ciesze sie,ze wrocilas I czekam na kolejne swietne przepisy. Mysle,ze nie porzucilas bloga I wkrotce nas zaskoczysz,kolejnym,genialnym przepisem:-).
OdpowiedzUsuńThanks for sharing this article
OdpowiedzUsuńchek. https://imgur.com/a/WlvDYVc https://imgur.com/a/grhBTNe https://imgur.com/a/cUbXm4y https://imgur.com/a/AeBnMk1 https://imgur.com/a/w1eURxE http://9jhr3zvc64.dip.jp https://imgur.com/a/kvTFbI1
OdpowiedzUsuń