piątek, 20 stycznia 2017

291. Budyń jaglany z pecanami i kaki

Budyń jaglany

z bananem, zalany mlekiem

podany z orzechami pecan i kaki

Delikatny, kremowy i aksamitny budyń ze osławionej kaszy jaglanej poleca się na śniadanie, czy też deser. Szybki w przygotowaniu, sycący i zdrowy!

PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
4 łyżki kaszy jaglanej (suchej) + trochę wrzątku
1 szklanka gorącej wody
1/2 dojrzałego banana
jajko
1 łyżka odżywki białkowej (u mnie o smaku masła orzechowego)
+mleko, kaki, pecany

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku, wrzucić do garnka, zalać szklanką gorącej wody, dodać rozgniecionego widelcem banana i gotować na małym ogniu do wchłonięcia całej wody przez kaszę, mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dodać odżywkę białkową i jajko, wymieszać dokładnie i gotować jeszcze przez chwilę. Zmiksować blenderem na gładką masę, przełożyć do miski, zalać mlekiem i dodać owoce z orzechami. Gotowe ;)


W złym nastroju nie będę się rozpisywać, bo niczego motywującego do działania bym nie stworzyła. Dlatego pozdrawiam każdego czytającego i inspirującego się moimi przepisami :)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam budyń jaglany i chyba jutro zrobię na kolację.
    A Tobie życzę poprawy nastroju ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Budyn jaglany,to ja uwielbiam. Chetnie skorzystam z Twojego przepisu. Smaczne wybralas dodatki. Nawet nie zlicze ile razy jadlam dyniowy omlet Twojego autorstwa :-). No i genialna podpowiedz,jesli chodzi o krem z awokado. Przypadla mi do gustu ricotta. Nie wiedzialam,ze mozna go az tak modyfikowac :-). Musze przejrzec wszystkie Twoje przepisy,bo z ktorych teraz korzystam sa GENIALNE :-). Pozdrawiam i przegon ten zly nastroj :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawiłaś choć na chwilę mój zły nastrój. Naprawdę kocham takie komentarze, dają motywację do działania. Korzystanie z moich przepisów przez czytelników to najlepsza forma pochwały mojej pracy, dziękuję :) <3

      Usuń
  3. O rany, wygląda nieziemsko! :)
    P.s. Ja tez zawsze robię zdjęcie na snapa :D

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin