poniedziałek, 9 lutego 2015

146. Dyniowe babeczki z żurawiną.

Pełnoziarniste zdrowe babeczki dyniowe
z żurawiną, posypane mieszanką ziaren 
'Słoneczne Pola' od Ziarenkowa.


PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki: (9 sztuk)
1 szkl. mąki pełnoziarnistej (130g)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
170 g puree z upieczonej dyni Hokkaido
1/2 dojrzałego banana (65g)
1 jajko
1/4 szkl. mleka
3 łyżki żurawiny
2 łyżki miodu
*3 łyżki cukru trzcinowego/brązowego

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, żurawiną. Wbijam jajko, dodaję rozgniecionego na papkę banana, puree z dyni, miód, mleko i mieszam dokładnie. Odstawiam na 15 minut, przekładam równomiernie do 9 foremek sylikonowych, posypuję ziarnami i piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) i 5 minut termoobiegu.

*Można posłodzić cukrem, jeśli będą jedzone 'na sucho'. Ja jadłam z miodem i ricottą, więc cukru nie dodałam.




Dynia w smaku nie jest bardzo wyczuwalna, ale dzięki niej babeczki nie są suche w środku, a bez dodatku oleju, jak w większości przepisów. Nadziane żurawiną idealnie komponują się z ricottą i miodem. Jest to pożywna i jakże smaczna przekąska między posiłkami.

20 komentarzy:

  1. Piękny maja kolorek, nic nie może dorównać dyniowym wypiekom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny świetny przepis, babeczki wyglądają znakomicie. Nie jadłyśmy jak dotąd żadnych dyniowych wypieków, ale skoro piszesz, że dynia nie jest wyczuwalna to dlaczego by nie spróbować czegoś takiego ;)
    http://gangetpolska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. blagam, tylko nie miedzy posilkami- moge je jesc na sniadanie, obiad i kolacje! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszne ♥ Wyglądają cudownie, aż chciałoby się zjeść ;)!

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Co ja bym dała za małą, świeżą dynię Hokkaido teraz <3
    Te babeczki i sposób podania z orzeszkami i miodem są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak uroczo wyglądają, a jakie muszą być pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  7. oo chętnie bym zjadła takie babeczki, dyniowych wypieków w ogóle jeszcze nie próbowałam :<

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta babeczka posmarowana serkiem i z miodem = <3! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają super, na pewno jak wrócę z obozu wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają uroczo, a smakują zapewne jeszcze lepiej- dla mnie jako fanki dyni po prostu rewelacja :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie one obłędne!! Blagam zostaw mi chociaż jedna :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Została chociaż jedna? Bo ja poproszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. No i znowu się smucę, że nie mam dyni. Może chociaż babeczka dla mnie? :D

    OdpowiedzUsuń
  15. o rany! ;o
    proponuję wymianę, ja Ci odstąpię trochę kawy a Ty mi babeczkę? :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Dyniowe? Dyniowe?! Daaaj jedną! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Oglądając takie przepisy bardzo żałuję, że sezon dyniowy minął, a ja nie mam puree w słoiczkach.
    Babeczki wyglądają ślicznie;)

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin