poniedziałek, 8 września 2014

112. Kokosowo-bananowe babeczki bez cukru.

Zdrowe babeczki kokosowe
słodzone bananem (bezcukrowe);
nadziane masłem orzechowym 
PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI: (8 sztuk)
1/2 szkl. mąki pszennej
2 bardzo dojrzałe banany
2 jajka
1/3 szkl. mleka (ok. 70 ml)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sody
+masło orzechowe Mąki, sodę i ziarna mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, oliwę, dodajemy rozgniecione na papkę banany i mieszamy, przelewamy do produktów suchych, całość łączymy mikserem lub mieszamy bardzo dokładnie łyżką. Do foremek (u mnie silikonowych) wkładamy po łyżce ciasta, w środek masło orzechowe (niekoniecznie) i następną warstwę ciasta, tak aby papilotki były prawie pełne, obsypujemy ziarnami lub płatkami migdałowymi. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.





Mogłabym napisać, że banan i kokos, pod postacią mąki kokosowej jest najlepszym połączeniem. Skłamałabym, bo do tej mąki pasuje wszystko! Od dyni, przez kakao, cukinię, daktyle, wanilię aż po banany. Jedne z lepszych moich babeczek.
Poczęstowałam koleżanki w szkole, niejedna zdziwiona była tym, że jedzą taki zdrowy wypiek. Bo jak to tak - słodkie bez cukru?

17 komentarzy:

  1. one po prostu mówią same za siebie! uwielbiam takie smaki :) a słodycz banana jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic dodać, nic ując! Są idealne *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wypieki z banananem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają rewelacyjnie, jak z cukierniczej gablotki, a przy tym zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne są, nic tylko pędzić do kuchni i robić! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis zapisałam, są świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie mi się takie zamarzyły! tylko nadziane nutellą, bo masło orzechowe coś do mnie nie przemawia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie one cudowne *.*
    Nie wiem czemu,ale przypominają mi takie ciasteczka szyszki ,ale twoje są o wiele zdrowsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. już smacznie wyglądają *-*

    OdpowiedzUsuń
  10. zdecydowanie musze zdrobic jako przekaske do szkoly <3 !

    OdpowiedzUsuń
  11. Została chociaż jedna? Powiedz, że tak! Chcę spróbować chociaż jedną! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. masło orzechowe w środku to strzał w dziesiątkę! ;) lubię takie schowane niespodzianki ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie za to lubię banany najbardziej! Wystarczy je dodać i cukier jest zbędny, a dodatkowo wypieki z ich użyciem są wilgotne :3
    Banan i kokos razem lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, wyglądają smakowicie :) Z takim chrupiącym wierzchem musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin