sobota, 12 listopada 2016

286. Banana bread - chlebek bananowy.

Banana bread

- chlebek bananowy/ciasto bananowe

Dojrzałe, aż czarne banany u mnie zawsze grają pierwsze skrzypce w wypiekach, czy śniadaniach. Wtedy właśnie można z nich wydobyć największą słodycz, która aż się prosi o dodanie do słynnego amerykańskiego 'banana bread'. 


PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
2 bardzo dojrzałe banany (220 g)
3 jajka (150 g )
2 duże łyżki ricotty (75 g)
2 łyżki ksylitolu (30 g)
120 g mąki kukurydzianej
szczypta sody oczyszczonej

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera (banana radzę obrać, a jajka rozbić :)) i blendujemy na gładką masę, bez grudek. Naczynie (nie za duże, aby ciasto było w miarę wysokie) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i na wierzch nakładamy banana przekrojonego wszerz. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Należy sprawdzać patyczkiem stan upieczenia, jeśli jest suchy, można wyciągać.

PS. świetnie smakuje z masłem orzechowym i dżemami <3

Dziś kończę sezon osiemnastkowy - imprezą najlepszej (jednej z trzech, dla sprecyzowania, żeby żadna się nie obraziła... Nie Julia? XD ) przyjaciółki. A Wam życzę udanego weekendu :)

8 komentarzy:

  1. Chlebka bananowego z ricottą jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna że smakował świetnie - tak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek bananowy to życie :D Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ricottą bardzo fajna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale musiał być wilgotny! kocham chlebek bananowy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Uwielbiam bananowe wypieki:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Co można użyć zamiast serka ricotta? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakikolwiek twarożek: grani, sernikowy, mascarpone itd. 🙂

      Usuń

Follow my blog with Bloglovin