sobota, 15 października 2016

282. Smażone tofu marynowane z kaszą jaglaną i orzechowym sosem (+FIWE?)

Smażone tofu marynowane 

w sosie sojowym i przyprawach, podane z kaszą jaglaną, sosem orzechowym i czarnuszką

Często mam wielkie plany co do tofu, jednak prawie zawsze kończy się na usmażeniu go w orientalnych przyprawach. Widocznie tak smakuje mi najlepiej. Jeśli ktoś jeszcze nie przekonał się do tofu, to niech spróbuje koniecznie w takiej wersji - zasmakowało nawet największemu mięsożercy w moim domu :P

PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
kostka tofu naturalnego
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
curry
papryka słodka wędzona
czosnek suszony
pieprz
spora łyżeczka masła orzechowego + woda
+kasza jaglana

Sok z cytryny, sos sojowy i przyprawy (proporcje zgodnie ze smakiem, dałam najwięcej curry i papryki słodkiej wędzonej bo 1/2 łyżeczki, a najmniej pieprzu - szczypta) mieszamy dokładnie ze sobą. Tofu odsączamy z wody i kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do miski z marynatą, mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Smażymy na łyżce rozgrzanego oleju kokosowego wraz z marynatą mieszając co jakiś czas, aż do zarumienienia. Podajemy z kaszą jaglaną oraz sosem orzechowym, czyli podgrzanym masłem orzechowym wymieszanym z odrobiną wody.

Tak się zastanawiam, czy jest ktoś zainteresowany relacją z targów Fiwe? 

Myślę, że niezależnie od odzewu ją zrobię, ponieważ fajnie by było mieć spisane wspomnienia z jednego z lepszych weekendów w moim życiu. Do tej pory nie mogę przestać o tym myśleć <3

5 komentarzy:

  1. U mnie z tofu jest podobnie :D I również w tej wersji najbardziej je lubię :) Kocham jeszcze pieczone - wczoraj jadłam na kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam często ambitne plany na tofu, ale u mnie zaawyczaj kończy się na zmiksowaniu go z syropem klonowym :D A Twoje danie wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To chyba coś dla mnie, bo ja też nie mogę się przekonać :D Bardzo fajnie doprawione :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem co to Fiwe, więc tym bardziej jestem za relacją, coby się przekonać co to ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Danie obiadowe pierwsza klasa:D

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin