sobota, 19 marca 2016

261. Spaghetti a'la bolognese z mięsem z indyka

Spaghetti a'la bolognese z mięsem z indyka

z ciecierzycą, pieczarkami i marchewką

Spaghetti z papierka mówimy NIE! Sos domowej roboty wcale nie jest pracochłonny, a efekt końcowy zadowoli wszystkich domowników (potwierdzone info :P). A dodanie warzyw fajnie urozmaici dobrze wszystkim znane danie. Polecam ;)


PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
2 cebule
1 marchew
3 duże pieczarki
1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
500 g mięsa mielonego z indyka
olej kokosowy
70 g koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów krojonych
przyprawy: po 1 łyżeczce; chilli masala, papryki słodkiej wędzonej, ziół prowansalskich
po 2 łyżeczki: cząbru, majeranku
po 1/2 łyżeczki: imbiru i kurkumy

Cebule obrać, posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oleju kokosowego, przeszklić. Marchewkę obrać, pokroić w talarki, pieczarki umyć i pokroić, dodać do cebuli, zalać szklanką wody, posolić i gotować na dużym ogniu do całkowitego odparowania wody. Na drugiej patelni mięso przesmażyć na łyżce oleju kokosowego na rozgrzanej patelni, mieszając łopatką co jakiś czas. Połączyć warzywa z mięsem, dodać pomidory krojone, ciecierzycę, wymieszać i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać i gotować przez następne 10 minut. 
Podawać z makaronem do spaghetti, u mnie kukurydziany. 

...

Po ciężkiej i męczącej walce (tak, tenis stołowy potrafi nieźle zmęczyć), 14 rozegranych pojedynkach praktycznie bez przerw udało się mojej drużynie zdobyć 4 miejsce w województwie w szkolnych zawodach. Nie spodziewałam się tego, ale koleżanka okazała się słuchać mnie bardziej, niż ja swojego trenera XD 

8 komentarzy:

  1. Gratulacje :) Mój młody mjensożerca :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Jako, że dla mnie tylko drób, to ta opcja jest super. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też ostatnio odkrywam na nowo mięso z indyka, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pominęłabym tylko mięso z indyka, uwielbiam spaghetti z dodatkiem strączków i warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe spaghetti jest nie do zastąpienia. Uwielbiam je jeść!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie rozumiem ludzi, którzy kupują gotowy sos ze słoika lub w proszku. To musi być już lenistwo do potęgi entej. Takie sosy są banalne i w dodatku smakują wszystkim. Sama takie dania serwuję rodzince i nikt nie narzeka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności :D u mnie takie spaghetti z mięsem z indyka gości bardzo często :D

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin