niedziela, 6 marca 2016

259. Hummus na słodko - krem z ciecierzycy (vegan)

Krem z ciecierzycy (na słodko)

z mleczkiem kokosowym, migdałami, słodzony daktylami i bananem

(vegan)

Przypadkowo wrzucane do misy blendera składniki zamieniły się w ulubiony deser, powtarzany już kilka razy. Idealny przepis na przełamanie się do strączków na słodko - wspaniały i niepowtarzalny smak i zero wyrzutów sumienia!


PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
240 g ciecierzycy (ugotowana lub dokładnie przepłukana z puszki)
3 spore łyżki stałej części mleczka kokosowego
1 spora łyżka jasnej tahini
6 suszonych daktyli
garść migdałów
1/2 dojrzałego banana

Migdały i daktyle moczyć przez noc. Dokładnie odsączoną i przepłukaną ciecierzycę (jeśli jest z puszki) wrzucić do misy blendera, dodać odsączone migdały i daktyle, mleczko kokosowe, tahini i pokrojonego banana. Blendujemy na krem (nie do końca gładki) i gotowe! Podałam z mleczkiem kokosowym, wiórkami, moczonymi jagodami goji oraz nerkowcami. 


Chyba nie ma nic gorszego od wybierania między czymś/kimś tak samo dla nas ważnym. Szczególnie kiedy zależy nam tak samo bardzo. Po co wybierać?

14 komentarzy:

  1. Ciekawy sposób na ciecierzycę. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo tak, jestem na duże TAK! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, w takiej wersji ciecierzycy jeszcze nie widziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooooo tak, ja wiem jak takie kremy genialnie smakują <3 Szczególnie z kremowym mlekiem kokosowym, niebo <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie tam nie trzeba przekonywać do cieciorki na słodko, biorę ten krem w ciemno! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie co prawda do strączków przekonywać nie trzeba, choć.. w słodkiej wersji jeszcze ich nie jadłam, ale planuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mistrzyni smaków i kombinacji, jestem zachwycona Asiu! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie kremy strączkowo - bananowe <3

    OdpowiedzUsuń
  9. O kurcze, to musi byc niebo w gebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale zaskoczenie! Jeszcze nigdy nie jadłam kremu z cieciorki na słodko. Wygląda na świetny deser!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię takie kremy :)

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin