niedziela, 21 lutego 2016

256. Miało być różowe, jest pomarańczowe...

Kokosowo-buraczane ciasto białkowe

podane z jogurtem naturalnym i suszonym burakiem

Miało być różowej barwy, jest pomarańczowe... Dziękuję Daniel za uświadomienie, że prowodyrem tego zajścia była soda oczyszczona. Na szczęście smaku to nie zmieniło, a nadało fajnej puszystości. Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do warzyw w wypiekach - nie ma na co czekać! Przekonacie się próbując tego wypieku ;)


A po odżywkę białkową i olej kokosowy zapraszam tu :)



PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI: (forma 20x13cm)
pół szkl. mąki gryczanej
1 ugotowany burak (ok. 110g)
pół szkl. wiórek kokosowych
100 ml gęstego mleczka kokosowego
3 łyżki słodzidła (np. erytrol, ksylitol, cukier kokosowy, stewia)
2 jajka
1 miarka odżywki białkowej (divinebody.pl)
4 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego (divinebody.pl)
szczypta sody oczyszczonej/proszku do pieczenia

Buraka blendujemy na gładki krem, dodajemy jajka, mleczko kokosowe, olej i cukier. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki - mąką, wiórki, odżywkę białkową i sodę oczyszczoną. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Formę (u mnie kamionka) wykładamy papierem do pieczenia, na który wylewamy równomiernie ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.

14 komentarzy:

  1. Z burakiem? powiedziałabym, że marchewką. batatem, dynią... ale nie z tym czerwonym burakiem :D.. ale nie zależnie od koloru i tak bym zjadła je z trzęsącymi się uszami ze smaku :D
    ojej, co się stało? :( raz, dwa trzy widzę uśmiech na buzi... i .. serio wyczuje to, falami do mnie dojdzie! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. A uświadomienie następnie poszło w moją stronę - również dziękuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wypieki na bazie buraka. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wcale nie wygląda, jakby było z burakiem, ale napewno smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę na coraz większej ilości blogów różne słodkie przepisy z dodatkiem z dodatkiem warzy! Będę musiała się skusić :D

    smacznyrezultat.blogspot.com- klik!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hahaha, mój tata śmiał się dziś z ciasta z buraka - chyba zrobię takie odbarwione sodą i dam mu, a uświadomię dopiero po zjedzeniu :D A tak w ogóle to wygląda bardzo puszyście <3 Jestem pewna, że smakuje wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak na buraczane kolor faktycznie ma ciekawy :D
    Słyszałam o "zdolnościach" sody, ale ja dodaję ją do moich pankejków i zawsze są różowe...;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mimo pomarańczowego koloru wygląda znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja kiedyś tak miałam z plackami z buraka i od tamtej pory nie używam razem sody i buraka! Może nie wpływa to na smak, ale jakoś różowa barwa od razu inaczej na człowieka wpływa :D
    Co się stało?

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię ciasta z warzywami, najbardziej właśnie z burakiem:) Chętnie spróbowałabym twojej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  11. I tak wygląda pięknie, super wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Najważniejszy jest smak :D A wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda wspaniale, takie puszyste <3

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin