piątek, 16 maja 2014

57. Czerwony ryż i sos a'la tzatziki na pochmurny dzień ♡

Czerwony ryż po mojemu:
z serem i kukurydzą 

Składniki: (4 porcje)
450 ml wody
1 szklanka czerwonego ryżu - 180 g (z lidla)
1/2 łyżeczki soli
60 g sera żółtego
200 g kukurydzy
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
pieprz 
1 duża łyżka ricotty

Ryż wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować przez 40 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. (Podczas gotowania mieszać co jakiś czas, dolewając w razie potrzeby wody.) Ser żółty zatrzeć na dużych oczkach, wrzucić do gorącego ryżu i wmieszać. Dodać ricottę, papryki i pieprz. Zostawić do wystygnięcia. Po ok. 20 minutach wrzucić odcedzoną kukurydzę. Przełożyć do naczynek i włożyć do lodówki. Podgrzewać w mikrofali.


Tzatziki z cukinii 

Składniki:
3/4 cukinii
1/4 szklanki śmietany 12%
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
dużo pieprzu
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki przyprawy do tzatziki

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, zalać śmietaną i jogurtem. Dodać drobno posiekany czosnek, dosolić, popieprzyć, osłodzić, dodać przyprawy i wszystko dokładnie połączyć. Wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na zimno ;)



Cukinia w smaku podobna do ogórka jest, wiec czemu by nie spróbować jej do tzatzików? Powiem Wam, że wyszło nawet lepiej.  Nie wyobrażam sobie innego sosu do tego specyficznego ryżu, bo z sosem go trzeba podać, obowiązkowo. Całe danie w zestawie polecam.
Na wf chłopaki grali w nogę,  wiec podziękowałam. Ćwiczyłyśmy z panią mięśnie brzucha i rąk. Fajnie, że chociaż tam mogę to robić...Ocenowo bardzo pozytywnie, 5 z testu z maty, dobrze napisana praca klasowa z angielskiego. W domu trochę kłótni, następnie niespodziewana kontrola u lekarza. Na początku obawiałam się następnych kroków, ale jest okej. Na razie tylko wizyty, będzie dobrze, musi być. ;)


Majowa akcja Wiktorii:
Zrobiłam obiad.

14 komentarzy:

  1. Takie danie na tę pluchę to rozumiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ta wersje <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zaintrygował mnie ten czerwony ryż. Widząc go w sklepie ze zdrową żywnością się nad nim zastanawiałam ;)
    Całość musiała być smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż kupiłam w lidlu, ma specyficzny smak bardzo. U mnie domownikom średnio sam smakował, za to z sosem było bardzo dobre. Ale ja to się samym zajadałam ;)
      I minusem jest czas gotowania ;)

      Usuń
  4. bardzo lubię tzatziki ale nigdy nie pomyślałabym, że z cukinii też się da!
    na pewno wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  5. No i moja ukochana cukinia w nowej odsłonie <3
    Na pewno skosztuję ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to cieszę się, właśnie pomyślałam o Tobie robiąc tzatziki :D

      Usuń
  6. Miałam Ci to już wcześniej napisać, że chyba podobne smaki mamy, bo każde Twoje danie mnie zachwyca i sama robię często podobne :))

    p.s. Matura z chemii..niestety trudna :( i choć arkuszy sporo przerobiłam, to ten mnie naprawdę zaskoczył :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chyba, bo smaki mamy bardzo podobne! Twoje dania też zawsze mnie urzekają!
      Słyszałam właśnie, że trudna była. Nie przejmuj się, będzie dobrze ;)

      Usuń
  7. Ale ty świetnie gotujesz dla tej rodzinki. Musisz koniecznie coś dla mnie ugotować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahah, nie ma sprawy. Jak wbiję do Krk to coś Ci przyrządzę :D

      Usuń

Follow my blog with Bloglovin