Półpełnoziarniste ciasto z rabarbarem a'la babka ♥
Składniki: (na kamionkę 20x13cm)
◦2 duże łyżki masła
◦2 jajka
◦1/3 szklanki cukru (zwykły+trzcinowy)
◦2 łyżki mąki pszennej
◦2 łyżki mąki pełnoziarnistej
◦1/2 laski rabarbaru
Masło rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
Jajka rozdzielić. Żółtka zmiksować razem z cukrem dolać rozpuszczone masło, przesianą mąkę i miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Białka przełożyć do żółtek z cukrem i mąką, i delikatnie wszystko połączyć. Wylać do kamionki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć pokrojony na 2 cm plastry rabarbar i piec 35 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Musiałam wykorzystać w końcu rabarbar. Gdyby poleżał jeszcze parę dni to nie byłoby z niego żadnego pożytku. Łącząc składniki kierowałam się intuicją, no i wyszło ciasto bardzo przypominające w smaku babkę. Bardzo smakowało tym, których częstowałam, więc myślę, że przepis do powtórzenia.
Wczoraj spędziłam dzień na zwiedzaniu Lichenia i okolic. Wbiegłam na najwyższą wierzę Bazyliki 2 razy szybciej niż prognozowali. Swoją drogą można się zmęczyć (142 m wysokości), ale było to pozytywne zmęczenie i widoki wszystko wynagrodziły.
Dzisiaj w planach rodzinny grill, nadrabianie zaległości w oglądaniu zdjęć z wypraw mojego wujka (Indie, Senegal, Gambia, Andamany) i nocowanie na działce. Oby ta 'piękna pogoda' nie zepsuła tego!
Bardzo cieszę się, że wczorajszy pomysł na obiad Wam się spodobał. ;) Udanego dnia!
Dzisiejsze śniadanie: krem owsiany gotowany z bananem i rabarbarem ;) |
Ciast nie jadam ale miseczki kremu owsianego porywaaaam <3
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :*
Dzieki ;)
Usuńuwielbiam kremy!
OdpowiedzUsuńTwój wygląda cudnie :))
udanego dnia :* mam nadzieję, że wszystko wypali :))
Wypaliło, dzieki ;*
UsuńChyba wpadnę na kawkę i takie ciasto ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :P
UsuńJuż jest moje :) !
OdpowiedzUsuńhahah :D
UsuńNie lubię rabarbaru, ale twoje śniadanko to bym zjadła. :)
OdpowiedzUsuńOby wszystkie plany wypaliły :)
To miłe i dziękuję ;*
UsuńZarówno śniadanie pyszne jak i ciasto *.*
OdpowiedzUsuńUkradłabym kawałek bo kocham rabarbar <3
Ja też kocham. Częstuj się ;)
Usuńzainspirowałaś mnie! w domku dysponuję rabarbarem i też chyba na jutro, na śniadanko sobie upiekę, a co! ; D
OdpowiedzUsuńno to bardzo mnie to cieszy! ;)
UsuńU mnie tata piecze ciasta może zechce zrobić takie !
OdpowiedzUsuńZazdroszczę ;3
UsuńAch, kusisz tym rabarbarem, niedobra! :D
OdpowiedzUsuńTak długo czekałam na sezon rabarbaru! :D
Usuń