niedziela, 11 maja 2014

50.Guacamole z grzankami ♡

Guacamole, czyli meksykańska pasta z awokado 


Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
1/2 średniej cebuli
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz kolorowy
zioła: prowansalskie, kolendra, tymianek

Dojrzałe (!-inaczej będzie przypomniało w smaku mydło) awokado obrać ze skórki i pozbawić pestki. Limonkę rolować, aby puściła więcej soku, przekroić i skropić (1 łyżka) awokado. Rozgnieść dokładnie widelcem, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, oliwę i po łyżeczce suszonych ziół. Posolić i popieprzyć do smaku. Wstawić na noc do lodówki, aby przeszło smakiem limonki i przypraw. Najlepiej podawać na grzankach z pomidorem i świeżą kolendrą.

+


Po zrobieniu była dla mnie zbyt kwaśna, miałam nawet złe myśli, aby ją wyrzucić. Włożyłam w końcu do lodówki, a gdy spróbowałam na drugi dzień, byłam bardzo mile zaskoczona, wszystkie smaki idealnie się zrównoważyły. W tej postaci awokado smakuje mi najlepiej, brownie jest dobre, ale ta pasta zdecydowanie wygrała! ;) 

11 komentarzy:

  1. mam jeszcze awokado, więc chyba skusze się na tą pastę, bo od dłuższego czasu chodzi mi ona po głowie! :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie nie byłam przekonana, ale nie żałuję, że zrobiłam, wręcz przeciwnie! ;)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam guacamole. Jestem ciekawa smaku tej pasty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że byś polubiła! Idealny dodatek do chleba. <3

      Usuń
  3. Ja się z awokado nie lubię :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta pasta tak jak hummus od dawna mi chodzi po głowie. Awokado mam więc na pewno je zrobię.
    Widzę że dziś u ciebie mały jubileusz: D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób, zrób ;d
      o, wiesz, że sama nie zauważyłam ? ;p

      Usuń
  5. uwielbiam guacamole :) gratki :) !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też od niedawna ;)
    Dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też zaliczam się do grona kochających guacamole :)

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin