Guacamole, czyli meksykańska pasta z awokado ♥
Składniki:
◦1 dojrzałe awokado
◦1 ząbek czosnku
◦1/2 średniej cebuli
◦1 łyżka soku z limonki
◦2 łyżki oliwy z oliwek
◦sól, pieprz kolorowy
◦zioła: prowansalskie, kolendra, tymianek
Dojrzałe (!-inaczej będzie przypomniało w smaku mydło) awokado obrać ze skórki i pozbawić pestki. Limonkę rolować, aby puściła więcej soku, przekroić i skropić (1 łyżka) awokado. Rozgnieść dokładnie widelcem, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, oliwę i po łyżeczce suszonych ziół. Posolić i popieprzyć do smaku. Wstawić na noc do lodówki, aby przeszło smakiem limonki i przypraw. Najlepiej podawać na grzankach z pomidorem i świeżą kolendrą.
Po zrobieniu była dla mnie zbyt kwaśna, miałam nawet złe myśli, aby ją wyrzucić. Włożyłam w końcu do lodówki, a gdy spróbowałam na drugi dzień, byłam bardzo mile zaskoczona, wszystkie smaki idealnie się zrównoważyły. W tej postaci awokado smakuje mi najlepiej, brownie jest dobre, ale ta pasta zdecydowanie wygrała! ;)
mam jeszcze awokado, więc chyba skusze się na tą pastę, bo od dłuższego czasu chodzi mi ona po głowie! :>
OdpowiedzUsuńJa właśnie nie byłam przekonana, ale nie żałuję, że zrobiłam, wręcz przeciwnie! ;)
UsuńNigdy nie jadłam guacamole. Jestem ciekawa smaku tej pasty
OdpowiedzUsuńMyślę, że byś polubiła! Idealny dodatek do chleba. <3
UsuńJa się z awokado nie lubię :/
OdpowiedzUsuńMoże spróbuj guacamole?
UsuńTa pasta tak jak hummus od dawna mi chodzi po głowie. Awokado mam więc na pewno je zrobię.
OdpowiedzUsuńWidzę że dziś u ciebie mały jubileusz: D
Zrób, zrób ;d
Usuńo, wiesz, że sama nie zauważyłam ? ;p
uwielbiam guacamole :) gratki :) !
OdpowiedzUsuńJa też od niedawna ;)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
Ja też zaliczam się do grona kochających guacamole :)
OdpowiedzUsuń