Pełnoziarniste zdrowe babeczki dyniowe
z żurawiną, posypane mieszanką ziaren
PRZEPIS AUTORSKI:Składniki: (9 sztuk)
1 szkl. mąki pełnoziarnistej (130g)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
170 g puree z upieczonej dyni Hokkaido
1/2 dojrzałego banana (65g)
1 jajko
1/4 szkl. mleka
3 łyżki żurawiny
2 łyżki miodu
*3 łyżki cukru trzcinowego/brązowego
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, żurawiną. Wbijam jajko, dodaję rozgniecionego na papkę banana, puree z dyni, miód, mleko i mieszam dokładnie. Odstawiam na 15 minut, przekładam równomiernie do 9 foremek sylikonowych, posypuję ziarnami i piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) i 5 minut termoobiegu.
*Można posłodzić cukrem, jeśli będą jedzone 'na sucho'. Ja jadłam z miodem i ricottą, więc cukru nie dodałam.
Dynia w smaku nie jest bardzo wyczuwalna, ale dzięki niej babeczki nie są suche w środku, a bez dodatku oleju, jak w większości przepisów. Nadziane żurawiną idealnie komponują się z ricottą i miodem. Jest to pożywna i jakże smaczna przekąska między posiłkami.
Piękny maja kolorek, nic nie może dorównać dyniowym wypiekom :)
OdpowiedzUsuńKolejny świetny przepis, babeczki wyglądają znakomicie. Nie jadłyśmy jak dotąd żadnych dyniowych wypieków, ale skoro piszesz, że dynia nie jest wyczuwalna to dlaczego by nie spróbować czegoś takiego ;)
OdpowiedzUsuńhttp://gangetpolska.blogspot.com/
blagam, tylko nie miedzy posilkami- moge je jesc na sniadanie, obiad i kolacje! :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne ♥ Wyglądają cudownie, aż chciałoby się zjeść ;)!
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
Co ja bym dała za małą, świeżą dynię Hokkaido teraz <3
OdpowiedzUsuńTe babeczki i sposób podania z orzeszkami i miodem są cudowne :)
Tak uroczo wyglądają, a jakie muszą być pyszne <3
OdpowiedzUsuńMają cudny kolor! :)
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają! ;)
OdpowiedzUsuńoo chętnie bym zjadła takie babeczki, dyniowych wypieków w ogóle jeszcze nie próbowałam :<
OdpowiedzUsuńTa babeczka posmarowana serkiem i z miodem = <3! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają super, na pewno jak wrócę z obozu wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają uroczo, a smakują zapewne jeszcze lepiej- dla mnie jako fanki dyni po prostu rewelacja :)
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Jakie one obłędne!! Blagam zostaw mi chociaż jedna :D
OdpowiedzUsuńZostała chociaż jedna? Bo ja poproszę! :)
OdpowiedzUsuńJakie one cudowne *.*
OdpowiedzUsuńNo i znowu się smucę, że nie mam dyni. Może chociaż babeczka dla mnie? :D
OdpowiedzUsuńo rany! ;o
OdpowiedzUsuńproponuję wymianę, ja Ci odstąpię trochę kawy a Ty mi babeczkę? :D
Dyniowe? Dyniowe?! Daaaj jedną! :D
OdpowiedzUsuńOglądając takie przepisy bardzo żałuję, że sezon dyniowy minął, a ja nie mam puree w słoiczkach.
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają ślicznie;)