Dyniowe gofry gryczane
z miodem, orzechami włoskimi, karobową ricottą,
mieszanką ziaren 'Migdałowy Przylądek' od Ziarenkowa
i żurawiną.
PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki: (2 sztuki)
1 jajko
2 łyżki puree z dyni Hokkaido
1/3 dużego, dojrzałego banana
2 łyżki mąki gryczanej
3 łyżki mleka
cynamon
szczypta soli
+słodzidło (mi wystarczył banan, ale można posłodzić np. cukrem trzcinowym)
Oddzielamy białko od żółtka. Do żółtka dodajemy rozgniecionego na papkę banana, puree z dyni, cynamon (ok.1/3 łyżeczki), mąkę i ewentualne słodzidło, mieszamy do połączenia składników, rozrzedzamy lekko 3 łyżkami mleka. Białko ze szczyptą soli ubijamy za pomocą miksera na bardzo sztywną masę, dodajemy partiami do ciasta mieszając do jednolitej masy. Nagrzaną gofrownicę smarujemy lekko tłuszczem, wylewamy masę i pieczemy zgodnie z instrukcją. Podajemy z ulubionymi dodatkami, choć bardzo dobrze smakują solo ;)
Zapomniałam o tym, że w szafie kryje się taki fajny sprzęt, jakim jest gofrownica. Jak wpadłam w szał pieczenia gofrów, to nie mogłam przestać. Cała rodzina wykarmiona, porządne sniadanie to podstawa dobrego dnia. Dyniowe robiłam drugi raz, w końcu wyszły jak marzenie - puszyste w środku, z delikatnym dyniowym smakiem.
A karobowa ricotta to odkrycie roku!
...
Spontaniczny wypad w góry zaliczam do bardzo udanych. Góralska atmosfera, dużo śniegu, piękne widoki, rodzinnie spędzony czas i pyszne jedzenie - tak w skrócie. Zakopane to miejsce, do którego zawsze będę wracać.
Łomnica (2634m n.p.m.) |
Zazdroszczę tych dyniowych zapasów! I tych gofrów! I tego spontanicznego wyjazdu też :p
OdpowiedzUsuńWidok z tego punktu na Łomnicy musiał być niesamowity *o*
pychota, gofry cudne :D
OdpowiedzUsuńhttp://healthy-dreams.blogspot.com/
zazdroszczę wypadu w góry, musiało być świetnie :)
OdpowiedzUsuńa gofry, też wczoraj i mnie były ale dyniowe to bym zjadła :)
OOO tak Dynia *.* ! zazdroszcze u nas nawet śniegu nie ma ptaki śpiewają czuje jak by taką wiosne hehe ;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
OdpowiedzUsuńdynia zawsze ma wielkie wejście :D
OdpowiedzUsuńhttp://nataszabreakfast.blogspot.gr/?m=1
a ja znalazłam w koncu u siebie w sklepie dynie mrożoną, więc ostatni zapas z zamrażarki mogę spokojnie przeznaczyć na gofry :>
OdpowiedzUsuńPiękność w górach ulalala! :) Drugie zdjęcie magiczne!
Jutro planuję robić gofry dyniowe, ale mam jeszcze końcówkę świeżej dyni. Twoje wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńA Zakopane uwielbiam :)
Smacznie ;) Szkoda, że nie mam gofrownicy...
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam też do mnie :)
Ale z Ciebie drobniutka istotka! :D Gofry jak marzenie - marzeniem pozostaną, bo gofrownicy brak, eh :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńa ja te kilka woreczków, które mam jeszcze trzymam, aż nadejdzie ich pora :)
OdpowiedzUsuńTwoje pyszności z chęcią bym zjadła :)
http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html - zapraszam :)
ostatnio tez mam ogromną ochotę na gofry i na całe szczęście moja mama uświadomiła mnie, że na strychu leży gofrownica, więc czas ją ściągnąć!
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
Magiczne zdjęcia. Takiego wypadu po prostu pozazdrościć. Gofrów oczywiście też :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co jutro będzie na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńI widoki cudowne!
Jak ja kocham gofry *.*
OdpowiedzUsuńPięknie na Łomnicy, poprostu cudownie!
Widoki z Łomnicy przebijają wszystko *.* Choć gofry też niczego sobie nie ujmują
OdpowiedzUsuńGóry! Kocham je i strasznie Ci zazdroszczę ;)
OdpowiedzUsuńDyni z resztą też! :D Mnie zostały tylko słoiczki z marynowaną heh :)
Jakie cudne zdjęcia i nie mówię tylko o gofrach, choć wiesz, że za dynią wręcz przepadam :D
OdpowiedzUsuńŻałuję że nie mam zapasów dyni!
OdpowiedzUsuńI urzeklo mnie zdjęcie z Łomnicy ;) cudowne!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię placuszki dyniowe, ale gofrów jeszcze nie robiłam;)
OdpowiedzUsuńjej cudowna fotorelacja.
OdpowiedzUsuńa gofry to ja chętnie bym zjadła!
Masz strasznie dużo ciekawych przepisów na blogu! Ten jest równie świetny, na pewno musimy je wypróbować. Zdjęcie z Łomnicy wygląda nieziemsko ;) Zaobserwowałyśmy Twojego bloga i czekamy na następne wpisy! Może dodasz coś na tłusty czwartek?
OdpowiedzUsuńhttp://gangetpolska.blogspot.com/