poniedziałek, 25 sierpnia 2014

107. Dynia w kaszy gryczanej niepalonej na obiad.

Kasza gryczana niepalona z dynią
na wytrawnie,
podana z jogurtem naturalnym, puree z dyni i pistacjami.

PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki:
6 dużych łyżek puree z pieczonej dyni (najlepiej Hokkaido)
160 ml wody
1/2 łyżeczki soli ziołowej 'Dary Natury' z BIOSKLEPU
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego ziołowego
+dynia, pistacje, jogurt naturalny

Jak zrobić puree?
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynię pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na małe kawałki i wkładamy do piekarnika na 28 minut.

Z 1,6 kg całej dyni, wyszło mi 1,2 kg bez środka. Odczekujemy 20 minut do wystygnięcia i blendujemy na jednolitą masę (jeżeli jest to dynia hokkaido, możemy miksować ze skórką). Gotowe.
Ps. Ja bez pasteryzacji przechowuję w słoiku w lodówce. 

Wodę zagotowujemy z solą, wrzucamy kaszę i gotujemy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas przez 15 minut, po tym czasie dodajemy puree i pieprz ziołowy, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Miseczkę zwilżamy wodą, przekładamy kaszę z dynią, dociskamy, wygładzamy i przekładamy na talerz, tak aby całość wyszła. Podałam z dynią, jogurtem naturalnym i pistacjami. 



Kolor może nie jest zaletą tego dania, ale w smakiem nadrabia, na prawdę! Jeżeli ktoś jest miłośnikiem dyni, to polecam, jeśli nie - nawet niech nie myśli o zrobieniu takiego obiadu, bądź kolacji. 

Gorąco zachęcam do zakupów w internetowym sklepie BIO - http://biosklep.com.pl/!!!

Taki kochany tata i dziadek <3
Ostatnie dni wakacji wykorzystuję i cieszę się nimi, bo przecież już niedługo szkoła...

19 komentarzy:

  1. Jaki mega pomysł na obiad ! Już wiem czym uraczę dziś rodzinkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę kupić- i dynię i pistacje. dziś jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  3. najwięcej szczęścia, gdy jest się w posiadaniu masy owoców <3
    taką kaszę gryczaną zrobię na 100%, świetne smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja dyni w moim mieście nie mogę zastać...szukam i nic.Ja mam ochotę na krem z dyni :) Twoje danie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędny pomysł na obiad, obłędny! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też dziś dynia na obiad! :)
    Pięknie podane to wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupiłaś mnie *.* Jakie pyszności! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. tak, trzeba ten tydzień wykorzystać na maxa! :D
    zrobisz mi kiedyś taki obiadek, prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. chcę kupić dynię, ale w ciągle to odwlekam - cudownie wygląda to danie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. idealny obiad na taki pochmurny dzień, jak dziś. śliczne kolorki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie kupiłam następną dynię.. może wyczaruję coś podobnego! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie podane! Ja właśnie dzisiaj zabieram się za pieczenie dyni, już czeka w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  13. no niestety, ostatni tydzień :( trzeba go jak najlepiej wykorzystać!
    ależ to wygląda PRZEPYSZNIE! :>

    OdpowiedzUsuń
  14. zakochałam się w tym daniu! jestem maniaczką dyni hokkaido, więc na pewno w najbliższych dniach zrobię! a prezentacja to pierwsza klasa! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajnie wygląda ta kasza. Sposób podania po prostu wstrzelił się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dynia i gryka ? najlepsze połączenie ,jak dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Dla miłośników dyni? To dla mnie! :D

    p.s. Dzięki za tak miły komentarz na blogu! :*
    A ja Ci muszę powiedzieć (zupełnie szczerze!), że z przyjemnością wchodzę na Twojego bloga za każdym razem! Ciekawe smaki i naprawdę niebanalne połączenia :) Widać, że pewnie czujesz się w kuchni i kochasz gotować! O zbieżności naszego gustu kulinarnego już nie wspomnę haha

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin