Kasza gryczana niepalona z dynią
na wytrawnie,
PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki:
6 dużych łyżek puree z pieczonej dyni (najlepiej Hokkaido)
160 ml wody
1/2 łyżeczki soli ziołowej 'Dary Natury' z BIOSKLEPU
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego ziołowego
+dynia, pistacje, jogurt naturalny
Jak zrobić puree?
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynię pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na małe kawałki i wkładamy do piekarnika na 28 minut.
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego ziołowego
+dynia, pistacje, jogurt naturalny
Jak zrobić puree?
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynię pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na małe kawałki i wkładamy do piekarnika na 28 minut.
Z 1,6 kg całej dyni, wyszło mi 1,2 kg bez środka. Odczekujemy 20 minut do wystygnięcia i blendujemy na jednolitą masę (jeżeli jest to dynia hokkaido, możemy miksować ze skórką). Gotowe.
Ps. Ja bez pasteryzacji przechowuję w słoiku w lodówce.
Wodę zagotowujemy z solą, wrzucamy kaszę i gotujemy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas przez 15 minut, po tym czasie dodajemy puree i pieprz ziołowy, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Miseczkę zwilżamy wodą, przekładamy kaszę z dynią, dociskamy, wygładzamy i przekładamy na talerz, tak aby całość wyszła. Podałam z dynią, jogurtem naturalnym i pistacjami.
Kolor może nie jest zaletą tego dania, ale w smakiem nadrabia, na prawdę! Jeżeli ktoś jest miłośnikiem dyni, to polecam, jeśli nie - nawet niech nie myśli o zrobieniu takiego obiadu, bądź kolacji.
Gorąco zachęcam do zakupów w internetowym sklepie BIO - http://biosklep.com.pl/!!!
Taki kochany tata i dziadek <3 |
Ostatnie dni wakacji wykorzystuję i cieszę się nimi, bo przecież już niedługo szkoła...
Jaki mega pomysł na obiad ! Już wiem czym uraczę dziś rodzinkę :D
OdpowiedzUsuńmuszę kupić- i dynię i pistacje. dziś jeszcze
OdpowiedzUsuńnajwięcej szczęścia, gdy jest się w posiadaniu masy owoców <3
OdpowiedzUsuńtaką kaszę gryczaną zrobię na 100%, świetne smaki!
A ja dyni w moim mieście nie mogę zastać...szukam i nic.Ja mam ochotę na krem z dyni :) Twoje danie wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńObłędny pomysł na obiad, obłędny! :D
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś dynia na obiad! :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane to wszystko!
Kupiłaś mnie *.* Jakie pyszności! <3
OdpowiedzUsuńtak, trzeba ten tydzień wykorzystać na maxa! :D
OdpowiedzUsuńzrobisz mi kiedyś taki obiadek, prezentuje się przepysznie :)
chcę kupić dynię, ale w ciągle to odwlekam - cudownie wygląda to danie! ;)
OdpowiedzUsuńidealny obiad na taki pochmurny dzień, jak dziś. śliczne kolorki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam następną dynię.. może wyczaruję coś podobnego! :D
OdpowiedzUsuńPięknie podane! Ja właśnie dzisiaj zabieram się za pieczenie dyni, już czeka w kuchni :)
OdpowiedzUsuńno niestety, ostatni tydzień :( trzeba go jak najlepiej wykorzystać!
OdpowiedzUsuńależ to wygląda PRZEPYSZNIE! :>
zakochałam się w tym daniu! jestem maniaczką dyni hokkaido, więc na pewno w najbliższych dniach zrobię! a prezentacja to pierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda ta kasza. Sposób podania po prostu wstrzelił się idealnie :)
OdpowiedzUsuńdynia i gryka ? najlepsze połączenie ,jak dla mnie <3
OdpowiedzUsuńPieknie podana <3 !
OdpowiedzUsuńOlaboga <3
OdpowiedzUsuńDla miłośników dyni? To dla mnie! :D
OdpowiedzUsuńp.s. Dzięki za tak miły komentarz na blogu! :*
A ja Ci muszę powiedzieć (zupełnie szczerze!), że z przyjemnością wchodzę na Twojego bloga za każdym razem! Ciekawe smaki i naprawdę niebanalne połączenia :) Widać, że pewnie czujesz się w kuchni i kochasz gotować! O zbieżności naszego gustu kulinarnego już nie wspomnę haha