Żytnio-pszenny chleb domowy
z: mieszanką ziaren 'Słoneczne pola'
PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki: (keksówka 27x8,5 cm)
2 szkl. mąki żytniej TYP fgvvvvvnmjhbnk,mfhkgv(250 g)
1 szkl. i 3 łyżki mąki pszennej (150 g)
45 g świeżych drożdży
500 ml przegotowanej, ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
duża szczypta cukru
1/2 szkl. otrębów pszennych
(1 łyżka oliwy z oliwek, trochę bułki tartej/mąki, 2 łyżki ziaren)
+ Hummus naturalny Primavika z BIOSKLEPU
+ Hummus naturalny Primavika z BIOSKLEPU
Pokruszone drożdże rozpuścić w 200 ml ciepłej wody z dodatkiem dużej szczypty cukru i odstawić przykryte ścierką na 20 minut.
Mąki mieszamy razem, dodajemy otręby, ziarenka, sól i dolewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy i dolewamy resztę ciepłej, przegotowanej wody (300 ml), wszystkie składniki łączymy ze sobą dokładnie przez ok. 5 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Po tym czasie 'dźgamy' ciasto drewnianą łyżką, aby pozbyć się niechcianego gazu. Formę do pieczenia smarujemy dokładnie oliwą i obsypujemy delikatnie bułką tartą/mąką. Ciasto wykładamy do formy (ponad połowa wysokości), wygładzamy wierzch, obsypujemy ziarenkami, zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia pod ścierką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy przez godzinę, po paru minutach wyjmujemy chleb z formy i KONIECZNIE czekamy godzinę do pokrojenia. Smacznego!
Mój pierwszy, domowy chleb okazał się sukcesem. Skórka idealnie chrupiąca, środek miękki i naładowany pysznymi ziarnami, a w dodatku nie trudny do przygotowania. Zachęcam do wypróbowania, bo "jak raz zrobisz domowy chleb, już nie wrócisz do kupnego".
Dzięki mojej drugiej współpracy z firmą 'Ziarenkowo' otrzymałam 4 mieszanki starannie dobranych ziaren. To mojego wypieku wybrałam 'Słoneczne pola' - słonecznik, sezam i siemię lniane. Ziarenka są prażone, dzięki czemu są bardziej aromatyczne i chrupiące. Takie mieszanki są dobrym pomysłem, ponieważ nie trzeba kupować oddzielnie każdego rodzaju ziaren, żeby zmieszać. Wystarczy zaopatrzyć się w internetowym sklepie ZIARENKOWO i cieszyć się zdrowiem płynącym z różnych ziaren.
Do posmarowania kromek użyłam hummusu naturalnego, który dostałam w ramach współpracy z firmą BIOSKLEP. Skład: Woda, cieciorka, olej roślinny, pasta sezamowa, ocet winny, czosnek i sól. Ta pasta z ciecierzycy stała się dzisiaj moją ulubioną pastą do kanapek. Cieciorka i sezam idealnie doprawione nadają kanapce 'nowe życie'. POLECAM!
Gorąco zachęcam do zakupów w internetowych sklepach: http://www.ziarenkowo.com/ i http://biosklep.com.pl/!!!
JUSTIN, NADCHODZĘ!
Chleb rzeczywiście przepyszny:)robi konkurencję piekarni :)
OdpowiedzUsuńO tak, domowy chleb nie ma sobie równych! I ten zapach w trakcie pieczenia <33
OdpowiedzUsuńKanapki z hummusem to jedne z moich ulubionych ;)
fgvvvvvnmjhbnk,mfhkgv ?
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego, niż domowe pieczywo!
OdpowiedzUsuńJejku, ten chlebek kusi! Nie ma nic lepszego od domowego pieczywa :)
OdpowiedzUsuńten chlebek wygląda idealnie! widać, że mięciutki w środku z chrupiącą skórką :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze pieczywo to tylko te domowe <3
OdpowiedzUsuńMiłego i szalonego koncertowania ;*
Jaki idealny chlebek! (:
OdpowiedzUsuńDomowy, najlepszy.
Jestem pod wrażeniem! Nie każdy umie upiec taki piękny, smaczny chlebek :)
OdpowiedzUsuńŚwietny Ci wyszedł! :)
OdpowiedzUsuńJa czekam na swoje Ziarenka :)
Świetny ten chlebek! Uwielbiam taki domowy, jeszcze ciepły :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie chleby, bo sama piekę, więc znam ten smak ;)
OdpowiedzUsuńNie ma nic w świecie lepszego poza domowym chlebem, no prawie nic :D
OdpowiedzUsuńUdanej zabawy ! :)
Domowy jest najlepszy! Ile ziarenek <3
OdpowiedzUsuńDomowy chleb, najlepszy!
OdpowiedzUsuńdobrej zabawy na koncercie:)
Domowy chlebek nie ma sobie równych :D
OdpowiedzUsuńgratuluje wspanialej wspolpracy , a chlebek idelany <3 !
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda
OdpowiedzUsuń