wtorek, 19 sierpnia 2014

105. Pierwszy, domowy chleb żytnio-pszenny; WSPÓŁPRACE DWIE.

Żytnio-pszenny chleb domowy 
z: mieszanką ziaren 'Słoneczne pola'
i otrębami pszennymi.



PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki: (keksówka 27x8,5 cm)
2 szkl. mąki żytniej TYP fgvvvvvnmjhbnk,mfhkgv(250 g)
1 szkl. i 3 łyżki mąki pszennej (150 g)
45 g świeżych drożdży
500 ml przegotowanej, ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
duża szczypta cukru
1/2 szkl. otrębów pszennych
(1 łyżka oliwy z oliwek, trochę bułki tartej/mąki, 2 łyżki ziaren)
+ Hummus naturalny Primavika z BIOSKLEPU

Pokruszone drożdże rozpuścić w 200 ml ciepłej wody z dodatkiem dużej szczypty cukru i odstawić przykryte ścierką na 20 minut.
Mąki mieszamy razem, dodajemy otręby, ziarenka, sól i dolewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy i dolewamy resztę ciepłej, przegotowanej wody (300 ml), wszystkie składniki łączymy ze sobą dokładnie przez ok. 5 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Po tym czasie 'dźgamy' ciasto drewnianą łyżką, aby pozbyć się niechcianego gazu. Formę do pieczenia smarujemy dokładnie oliwą i obsypujemy delikatnie bułką tartą/mąką. Ciasto wykładamy do formy (ponad połowa wysokości), wygładzamy wierzch, obsypujemy ziarenkami, zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia pod ścierką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy przez godzinę, po paru minutach wyjmujemy chleb z formy i KONIECZNIE czekamy godzinę do pokrojenia. Smacznego!




Mój pierwszy, domowy chleb okazał się sukcesem. Skórka idealnie chrupiąca, środek miękki i naładowany pysznymi ziarnami, a w dodatku nie trudny do przygotowania. Zachęcam do wypróbowania, bo "jak raz zrobisz domowy chleb, już nie wrócisz do kupnego". 
Dzięki mojej drugiej współpracy z firmą 'Ziarenkowo' otrzymałam 4 mieszanki starannie dobranych ziaren. To mojego wypieku wybrałam 'Słoneczne pola' - słonecznik, sezam i siemię lniane. Ziarenka są prażone, dzięki czemu są bardziej aromatyczne i chrupiące. Takie mieszanki są dobrym pomysłem, ponieważ nie trzeba kupować oddzielnie każdego rodzaju ziaren, żeby zmieszać. Wystarczy zaopatrzyć się w internetowym sklepie ZIARENKOWO i cieszyć się zdrowiem płynącym z różnych ziaren.

Do posmarowania kromek użyłam hummusu naturalnego, który dostałam w ramach współpracy z firmą BIOSKLEP. Skład: Woda, cieciorka, olej roślinny, pasta sezamowa, ocet winny, czosnek i sól. Ta pasta z ciecierzycy stała się dzisiaj moją ulubioną pastą do kanapek. Cieciorka i sezam idealnie doprawione nadają kanapce 'nowe życie'. POLECAM!



Gorąco zachęcam do zakupów w internetowych sklepach: http://www.ziarenkowo.com/ i http://biosklep.com.pl/!!!

JUSTIN, NADCHODZĘ!

18 komentarzy:

  1. Chleb rzeczywiście przepyszny:)robi konkurencję piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, domowy chleb nie ma sobie równych! I ten zapach w trakcie pieczenia <33
    Kanapki z hummusem to jedne z moich ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fgvvvvvnmjhbnk,mfhkgv ?

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma nic lepszego, niż domowe pieczywo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, ten chlebek kusi! Nie ma nic lepszego od domowego pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ten chlebek wygląda idealnie! widać, że mięciutki w środku z chrupiącą skórką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze pieczywo to tylko te domowe <3
    Miłego i szalonego koncertowania ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki idealny chlebek! (:
    Domowy, najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem pod wrażeniem! Nie każdy umie upiec taki piękny, smaczny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny Ci wyszedł! :)
    Ja czekam na swoje Ziarenka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny ten chlebek! Uwielbiam taki domowy, jeszcze ciepły :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie chleby, bo sama piekę, więc znam ten smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma nic w świecie lepszego poza domowym chlebem, no prawie nic :D
    Udanej zabawy ! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Domowy jest najlepszy! Ile ziarenek <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Domowy chleb, najlepszy!
    dobrej zabawy na koncercie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowy chlebek nie ma sobie równych :D

    OdpowiedzUsuń
  17. gratuluje wspanialej wspolpracy , a chlebek idelany <3 !

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin