Sos czosnkowy z tofu
z makaronem orkiszowym szpinakowym,
podany z pomidorami i natką pietruszki.
Składniki: (3 porcje)
250 g tofu naturalne BIO 'Granovita' z BIOSKLEPU250 g makaron orkiszowy wstążki szpinakowe BIO 'Niro' z BIOSKLEPU
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
7 łyżek jogurtu naturalnego/ sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
pieprz
Tofu kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do kielicha blendera. Czosnek obieramy, miażdżymy i siekamy drobno/przeciskamy przez praskę, przekładamy do tofu. Oliwę, ocet balsamiczny, jogurt, sól i dowolną ilość pieprzu dodajemy do reszty. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odkładamy na 20 minut, aby smaki się przegryzły.
Makaron gotujemy przez 7 minut, odcedzamy za pomocą sitka. Nakładamy na talerze, polewamy sosem, mieszamy i jemy. Smacznego!
Wiele osób sceptycznie podchodzi do tofu, nie dziwię się - przed przyrządzeniem jest bezsmakowe. Natomiast gdy nadamy mu smaku, dodając różne składniki, możemy uzyskać całkiem fajny efekt, jak ten sos czosnkowy. Mi i mamie zasmakowało, choć nie jest to potrawa, do której będziemy wracać co dwa dni.
Makaron Orkiszowy Wstążki Szpinakowe BIO 'Niro' - Jest to jeden z lepszych makaronów kupnych, jakie jadłam. Nie zlepia się, ma fajny posmak orkiszowy, idealną konsystencję i przede wszystkim jest zdrowszy od wielu innych. Będę na pewno do niego wracać. POLECAM.
Tofu Naturalne BIO 'Granovita' - Produkt naturalny, zawierający małą ilość tłuszczu, dobry zamiennik mięsa, ma zwartą konsystencję, bezsmakowy. Wiem, że to nie koniec mojej przygody z tym sojowym 'serem'.
Gorąco zachęcam do zakupów w internetowym sklepie BIO - http://biosklep.com.pl/!!!
Jak dla mnie to idealnie! ;)
OdpowiedzUsuńZ tego, co pamiętam, tofu nie istnieje bez soku z cytryny ;]
OdpowiedzUsuńDla mnie istnieje i ma sie dobrze. Celowo nie dodałam soki z cytryny ;)
Usuńjakie fajne kolorki :) dla takiego dania byłabym nawet skłonna przemóc się i spróbować tofu :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, dzisiaj na obiad jadłam tofu. :)
OdpowiedzUsuńdla mnie wygląda bombowo ♥
OdpowiedzUsuńSos czosnkowy to mój ulubiony! :3
OdpowiedzUsuńna taki obiad chętnie bym się do Ciebie wprosiła :)
OdpowiedzUsuńTwój obiad jest wprost stworzony dla mnie - rogu kocham, makarony wszelkiego rodzaju też, więc porywam przepis i robię! ;)
OdpowiedzUsuńChyba nie przyszłoby mi do głowy zrobienie sosu z tofu :) A zachęca, plus jeden z moich ulubionych makaronów - szpinakowy :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł znakomicie wyszło <3 ! Jesli chodzi o makaron to bardzo mnie zaciekawił :)
OdpowiedzUsuńoooh ! jak to cudownie wygląda! *ślinię się do monitora...*
OdpowiedzUsuńMakaron ma świetny kolorek! A danie mało skomplikowane ,a wygląda zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńO-mój-Boże. Spodziewaj się mnie jutro na obiedzie!
OdpowiedzUsuńTakie proste połączenia na obiad są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńA ten makaron cudowny ma kolor!
Jedna porcja dla ciebie, druga dla mnie, a co z trzecią? :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam sos czosnkowy, nigdy bym nie wpadła, że z tofu da się go zrobić :D
OdpowiedzUsuń