Żytnie bułki ze śliwką
słodzone ksylitolem
PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki: (6 bułek)
zaczyn:
10 g świeżych drożdży
5 łyżek ciepłego mleka
1 płaska łyżeczka cukru
ciasto:
2 żółtka
1 szklanka i 7 łyżek mąki żytniej
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego)
3 duże śliwki
cynamon
1 białko jajka
mieszanka ziaren 'Euforia' od Ziarenkowa
Zaczyn: Drożdże rozkruszamy do małej miski, dodajemy cukier i mleko, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 minut.
ciasto:
2 żółtka
1 szklanka i 7 łyżek mąki żytniej
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego)
3 duże śliwki
cynamon
1 białko jajka
mieszanka ziaren 'Euforia' od Ziarenkowa
Zaczyn: Drożdże rozkruszamy do małej miski, dodajemy cukier i mleko, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 minut.
Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem i jogurtem naturalnym za pomocą miksera. Łączymy z mąką, drożdżami i oliwią, mieszając drewnianą łyżką, a gdy wszystkie składniki się połączą, zaczynamy ugniatać ciasto rękami aż zacznie odchodzić od dłoni (ok. 10 minut). Formujemy kulę, podsypujemy mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie urywamy kawałki ciasta, formujemy kulę, spłaszczamy wkładamy połówkę dużej śliwki, obsypujemy cynamonem i zlepiamy dokładnie bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy ziarnami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut. Smacznego ;)
Zdrowsze, bo z tylko jedną łyżką oliwy, z małą ilością cukru i to jeszcze ksylitolu, robione z mąki żytniej i obsypane ziarenkami, zamiast kruszonki. Czyste zdrowie i można jeść bez końca.
Trzeba korzystać w 100% z sezonu śliwkowego, nie trwa on przecież wiecznie.
Dla mnie idealne! :)
OdpowiedzUsuńJak coś jest i słodkie i zdrowe, to zawsze się na to skuszę! :)
OdpowiedzUsuńsmacznie! :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki! ;)
OdpowiedzUsuńIdealne bułeczki! Jadłabym takie bez przerwy :)
OdpowiedzUsuńjestem pewna, że nie ma osoby, która nie polubiłaby tych bułeczek :) akurat przyjechałam z workiem śliwek :)
OdpowiedzUsuńa jaki typ mąki żytniej użyłaś :)?
OdpowiedzUsuńzdrowe i smaczne, akurat takiego przepisu szukałam!:D
ze śliwkamii <3
OdpowiedzUsuńja poproszę taką bułeczkę ;)
Są prze-cu-do-wne! Poproszę jedną taką :D
OdpowiedzUsuńJeśli tak super można uzdrowić bułeczki to ja biorę i robię :D
OdpowiedzUsuńTwoje wypieki zawsze tak ślicznie wyglądają *.*
OdpowiedzUsuńAle wesołe te bułeczki ;D Porwałabym wszystkie :)
OdpowiedzUsuńZdrowe drożdżówki i do tego ze śliwkami? *o* Narobiłaś mi na nie ochoty! ;)
OdpowiedzUsuń