Zdrowe babeczki kokosowe
słodzone bananem (bezcukrowe);
nadziane masłem orzechowym
PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI: (8 sztuk)
1/2 szkl. mąki pszennej
2 bardzo dojrzałe banany
2 jajka
3 łyżki ziaren 'Cynamonowy Raj'
1/3 szkl. mleka (ok. 70 ml)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sody
+masło orzechowe
Mąki, sodę i ziarna mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, oliwę, dodajemy rozgniecione na papkę banany i mieszamy, przelewamy do produktów suchych, całość łączymy mikserem lub mieszamy bardzo dokładnie łyżką. Do foremek (u mnie silikonowych) wkładamy po łyżce ciasta, w środek masło orzechowe (niekoniecznie) i następną warstwę ciasta, tak aby papilotki były prawie pełne, obsypujemy ziarnami lub płatkami migdałowymi. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Mogłabym napisać, że banan i kokos, pod postacią mąki kokosowej jest najlepszym połączeniem. Skłamałabym, bo do tej mąki pasuje wszystko! Od dyni, przez kakao, cukinię, daktyle, wanilię aż po banany. Jedne z lepszych moich babeczek.
Poczęstowałam koleżanki w szkole, niejedna zdziwiona była tym, że jedzą taki zdrowy wypiek. Bo jak to tak - słodkie bez cukru?
Mogłabym napisać, że banan i kokos, pod postacią mąki kokosowej jest najlepszym połączeniem. Skłamałabym, bo do tej mąki pasuje wszystko! Od dyni, przez kakao, cukinię, daktyle, wanilię aż po banany. Jedne z lepszych moich babeczek.
Poczęstowałam koleżanki w szkole, niejedna zdziwiona była tym, że jedzą taki zdrowy wypiek. Bo jak to tak - słodkie bez cukru?
Kokos i banan? Niebo *.*
OdpowiedzUsuńone po prostu mówią same za siebie! uwielbiam takie smaki :) a słodycz banana jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńNic dodać, nic ując! Są idealne *.*
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z banananem :)
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie, jak z cukierniczej gablotki, a przy tym zdrowe :)
OdpowiedzUsuńIdealne są, nic tylko pędzić do kuchni i robić! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisałam, są świetne! :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie mi się takie zamarzyły! tylko nadziane nutellą, bo masło orzechowe coś do mnie nie przemawia ;)
OdpowiedzUsuńjakie one cudowne *.*
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu,ale przypominają mi takie ciasteczka szyszki ,ale twoje są o wiele zdrowsze ;)
już smacznie wyglądają *-*
OdpowiedzUsuńpyszne!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie musze zdrobic jako przekaske do szkoly <3 !
OdpowiedzUsuńZostała chociaż jedna? Powiedz, że tak! Chcę spróbować chociaż jedną! :D
OdpowiedzUsuńale idealne i bez cukru! :D
OdpowiedzUsuńmasło orzechowe w środku to strzał w dziesiątkę! ;) lubię takie schowane niespodzianki ;p
OdpowiedzUsuńWłaśnie za to lubię banany najbardziej! Wystarczy je dodać i cukier jest zbędny, a dodatkowo wypieki z ich użyciem są wilgotne :3
OdpowiedzUsuńBanan i kokos razem lubię bardzo :)
Mniam, wyglądają smakowicie :) Z takim chrupiącym wierzchem musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń