Kokosowe trufle białkowe z ryżu - rafaello
Często słyszę, że ciężko jest wytrzymać bez słodyczy. Nic prostszego, na ratunek przychodzą zdrowe, domowe słodkości, jak na przykład powyższe praliny. Intensywnie kokosowe, za sprawą mąki kokosowej, słodkie dzięki bananowi i odżywce białkowej i chrupiące dzięki migdałom. Można jeść bez wyrzutów sumienia! :)
PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
200 g ugotowanego i wystudzonego ryżu (2/3 torebki)
1 bardzo dojrzały banan
1 duża łyżka (20 g) odżywki białkowej (u mnie o smaku twarogowym - divinebody.pl)
3 łyżki (35 g) mąki kokosowej
1 łyżka ksylitolu
2 łyżki jogurtu naturalnego
+migdały, wiórki kokosowe
Wieczorem: Wszystie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę, przykryć i wstawić na noc do lodówki.
Rano:Z masy formować kule (lekko zwilżonymi wodą dłońmi), wciskając po migdale do środka. Posypać wiórkami kokosowymi i podawać z sosem - u mnie orzechowy. ;)
Przechowywać w lodówce
wow! wyszły Ci fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńZ ryżu jeszcze nie jadlam! Wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńSuper pralinki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, trochę jak miniaturowe knedle :D
OdpowiedzUsuńPowiem jedno - to jest 10000 razy lepsze niż tradycyjne raffaello! :)
OdpowiedzUsuńo wow! genialne! <3
OdpowiedzUsuńPozytywnie się zaskoczyłam, myślałam, że to kolejny przepis na fit raffaello z kaszy jaglanej ;) Muszę w końcu kupić mąkę kokosową, za dużo przepisów mnie omija. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na ryżowe pralinki:)
OdpowiedzUsuńPlanuję jutro je zrobić tylko zamiast mąki kokosowej chcę użyć mąki kukurydzianej. Chyba nie uniknę pieczenia?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Niestety muszę zmartwić, ponieważ mąka kokosowa jest tutaj kluczowa. Bardzo zagęszcza ciasto wchłaniając wszelkie płyny oraz jest zdatna do spożycia bez obróbki termicznej. Trufle mogłyby wyjść z mąką kukurydzianą, ale jedynie po pieczeniu, choć nie dam gwarancji, bo takowych nie robiłam.
UsuńPozdrawiam :)