Zdrowe brownie z fasoli i awokado
(bez cukru, masła i mąki pszennej)
Z ręką na sercu mogę polecić każdemu to brownie. Z awokado i fasoli robiłam wielokrotnie, ale zawsze czegoś mi brakowało. Albo konsystencja nie ta, albo zbyt zakalcowate, albo zbyt wyczuwalna fasola... To wyszło wręcz idealne, perfekcyjne w każdym calu. Idealnie zbite, wilgotne i mocno kakaowe, czyli takie, jakie powinno być prawdziwe brownie. I nie trzeba do tego dodawać kostki masła. Polecam! :)
SKŁADNIKI: (forma 20x13 cm)
1 puszka białej fasoli - 200 g po odsączeniu
1 małe awokado - 90 g po obraniu
2/3 szkl. mąki gryczanej
5 łyżek kakao - 50 g
2 jajka
szczypta sody
4 lub 5 łyżek ksylitolu/erytrolu
1/3 szkl. mleka
Fasolę odsączamy na sitku i dokładnie płuczemy (kilka razy!), wrzucamy do misy blendera, dodajemy awokado, jajka i ksylitol (ilość wedle uznania) i blendujemy na bardzo gładką masę, dodajemy mąkę, kakao, sodę i mieszamy łyżką, wlewając mleka dla delikatniejszej konsystencji. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko wysmarować olejem kokosowym, przelać gotowe ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok 40 minut.
zazdroszczę paczki :D a co do brownie z fasoli - uwielbiam, ale wersji z awokado trochę się boję ;)
OdpowiedzUsuńCudownie musiało smakować, bardzo podoba mi się konsystencja, a z takich składników na pewno wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciacho z fasoli! :D
OdpowiedzUsuńMnie jak do tej pory własnie chyba najbardziej podpasowało brownie z fasoli. Robiłam też to z awokado, ale w osobnej wersji. Czas chyba połączyć te dwa produkty :D
OdpowiedzUsuńFasoLOVE! <3 A ja polecę Tobie również zdrowe, buraczane, niebo z masełkiem orzechowym! :)
OdpowiedzUsuń