sobota, 1 listopada 2014

124. Na drugie śniadanie - Banana bread.

Banana Bread
pełnoziarnisto-gryczany
z prażonymi orzechami arachidowymi i jabłkami.

PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki: (keksówka 27x8,5cm)
2 dojrzałe banany
2 jajka
1 szkl. mąki (pół gryczanej, pół pełnoziarnistej)
7 łyżek rozpuszczonej margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jabłka
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki jogurtu naturalnego firmy KLIMEKO
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szkl. orzechów ziemnych

Banany rozgniatamy dokładnie za pomocą widelca, łączymy z jajkami i cukrem, krótko ucieramy mikserem na puszystą masę. W innej misce łączymy mąki, sodę, cynamon. W tym czasie prażymy orzechy na suchej patelni tak, aby zaczęły wydzielać intensywny, orzechowy zapach (parę minut), Produkty suche łączymy z masą bananowo-jajeczną, dodajemy rozpuszczoną margarynę, jogurt naturalny i mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy przestudzone, podprażone orzechy i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaną całość przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.






To ciasto jest bardzo znanym wypiekiem w Stanach Zjednoczonych. Postanowiłam uzdrowić* oryginalną wersję i stworzyłam zdrową i bardzo smaczną przekąskę. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy/szkoły z dodatkiem szklanki mleka. Rekomendacją jest to, iż bardzo smakowało wszystkim, których poczęstowałam. Nawet tym, którzy nie są fanami zdrowej kuchni.;)

*mąkę pszenną zastąpiłam gryczaną i pełnoziarnistą, mała ilość cukru i tłuszczu

Startuję w konkursie 'Moje wypieki i desery na każdą okazję' organizowanym przez durszlak.pl, w którym nagrodą jest wygranie książek Doroty Świątkowskiej (LINK)
Moje wypieki i desery na każdą okazję

15 komentarzy:

  1. na drugie śniadanie to u mnie trochę za późno, bo już jestem po obiedzie... ale z chęcią na podwieczorek bym skosztowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Połączenie bananów i jabłek jest mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale z Ciebie uzdrowiciel :D bardzo lubię chlebek bananowy i piekę go w rozmaitych wersjach. następnym razem chętnie skorzystam z Twojego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm i takie duże kawałki jabłek w środku <3

    OdpowiedzUsuń
  5. robię bardzo podobny, tylko z samą gryczaną i jest mega :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Struktura tego ciasta jest powalająca. Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda, chętnie bym spróbował :)
    Pozdrawiam i zapraszan do mnie na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie mogę uwierzyć że dopiero teraz tu trafiłam!
    rewelacyjny blog i rewelacyjne przepisy~! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nie próbowałam chlebka bananowego w pełnym wymiarze, ale twój tak cudownie wygląda, że nawet jutro sobie upieki, na osłodę niedzielnego popołudnia
    I trzymam mocno kciuki, żeby udało ci się wygrać tą książkę ;*

    OdpowiedzUsuń
  10. nie ma nic lepszego od chlebka bananowego! :)
    powodzenia w konkursie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślinotoku można dostać patrząc na ten chlebek! :) Idealny, dobry następnego dnia po nocy spędzonej w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie dodawałam jabłek do chlebka bananowego, a naprawdę robiłam go mnóstwo razy. Ciekawy pomysł :)

    Nowy adres bloga: www.przepissnaszczescie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę spróbować takiego chlebka z dodatkiem jabłek koniecznie! Wg mnie połączenie masło orzechowe+jabłka jest genialne :3
    Powodzenia w konkursie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny, dostałam ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin