Banana Bread
pełnoziarnisto-gryczany
z prażonymi orzechami arachidowymi i jabłkami.
PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki: (keksówka 27x8,5cm)
Składniki: (keksówka 27x8,5cm)
2 dojrzałe banany
2 jajka
1 szkl. mąki (pół gryczanej, pół pełnoziarnistej)
7 łyżek rozpuszczonej margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jabłka
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki jogurtu naturalnego firmy KLIMEKO
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szkl. orzechów ziemnych
Banany rozgniatamy dokładnie za pomocą widelca, łączymy z jajkami i cukrem, krótko ucieramy mikserem na puszystą masę. W innej misce łączymy mąki, sodę, cynamon. W tym czasie prażymy orzechy na suchej patelni tak, aby zaczęły wydzielać intensywny, orzechowy zapach (parę minut), Produkty suche łączymy z masą bananowo-jajeczną, dodajemy rozpuszczoną margarynę, jogurt naturalny i mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy przestudzone, podprażone orzechy i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaną całość przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
To ciasto jest bardzo znanym wypiekiem w Stanach Zjednoczonych. Postanowiłam uzdrowić* oryginalną wersję i stworzyłam zdrową i bardzo smaczną przekąskę. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy/szkoły z dodatkiem szklanki mleka. Rekomendacją jest to, iż bardzo smakowało wszystkim, których poczęstowałam. Nawet tym, którzy nie są fanami zdrowej kuchni.;)
*mąkę pszenną zastąpiłam gryczaną i pełnoziarnistą, mała ilość cukru i tłuszczu
Startuję w konkursie 'Moje wypieki i desery na każdą okazję' organizowanym przez durszlak.pl, w którym nagrodą jest wygranie książek Doroty Świątkowskiej (LINK)
na drugie śniadanie to u mnie trochę za późno, bo już jestem po obiedzie... ale z chęcią na podwieczorek bym skosztowała! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Połączenie bananów i jabłek jest mniam;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuńale z Ciebie uzdrowiciel :D bardzo lubię chlebek bananowy i piekę go w rozmaitych wersjach. następnym razem chętnie skorzystam z Twojego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńmmm i takie duże kawałki jabłek w środku <3
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobny, tylko z samą gryczaną i jest mega :)
OdpowiedzUsuńStruktura tego ciasta jest powalająca. Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, chętnie bym spróbował :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszan do mnie na bloga :)
nie mogę uwierzyć że dopiero teraz tu trafiłam!
OdpowiedzUsuńrewelacyjny blog i rewelacyjne przepisy~! ;)
Jeszcze nie próbowałam chlebka bananowego w pełnym wymiarze, ale twój tak cudownie wygląda, że nawet jutro sobie upieki, na osłodę niedzielnego popołudnia
OdpowiedzUsuńI trzymam mocno kciuki, żeby udało ci się wygrać tą książkę ;*
nie ma nic lepszego od chlebka bananowego! :)
OdpowiedzUsuńpowodzenia w konkursie!
Ślinotoku można dostać patrząc na ten chlebek! :) Idealny, dobry następnego dnia po nocy spędzonej w lodówce :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam jabłek do chlebka bananowego, a naprawdę robiłam go mnóstwo razy. Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńNowy adres bloga: www.przepissnaszczescie.blogspot.com
Muszę spróbować takiego chlebka z dodatkiem jabłek koniecznie! Wg mnie połączenie masło orzechowe+jabłka jest genialne :3
OdpowiedzUsuńPowodzenia w konkursie ;)
Świetny, dostałam ślinotoku :)
OdpowiedzUsuń