Migdałowe ciasto jogurtowe,
z mąki pełnoziarnistej,
PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki: (tortownica o średnicy 24cm)
1 i 1/4 szkl. mąki pełnoziarnistej (bądź pszennej)
3 łyżki mąki migdałowej/drobno zmielonych migdałów
4 jajka
1 szkl. jogurtu naturalnego 9% firmy 'KLIMEKO'
1/2 szkl. cukru trzcinowego (bądź białego)
2 łyżeczki aromatu migdałowego do wypieków
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki oleju rzepakowego
2 średnie jabłka
krem:
200g ricotty
140g serka waniliowego'Danio'
dekoracja:
migdały, płatki migdalowe
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym na gładką, puszystą masę. Mąki mieszamy z sodą i dosypujemy stopniowo do produktów mokrych, mieszając mikserem na najmniejszych obrotach. Po dodaniu mąki, wlewamy jogurt naturalny i olej i krótko miksujemy do połączenia składników. Jabłka myjemy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Formę smarujemy lekko olejem i obsypujemy delikatnie bułką tartą. Ciasto wylewamy równo i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.
Krem: Ricottę mieszamy z jogurtem i nakładamy na ciasto, dekorujemy migdałami i płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce lub w spiżarni.
Jest to jedno z moich najlepszych ciast, wszystkim częstowanym bardzo smakowało, a szczególnie cieszyły się koleżanki w szkole, gdy wyciągałam pudełko z drugim śniadaniem. Potrójnie migdałowe, potrójnie pyszne, polecam :)
Mam w zapasie parę przepisów, które czekają na dopracowanie, ale czasu zwyczajnie brak. Szkoła, nauka, treningi, znajomi, rodzina. Kilka zawodów wpadło, przy tym dwa dyplomy z piękną, rzymską 'jedynką'. Jest fajnie, bardzo fajnie bym powiedziała! :D
no to bardzo fajnie, że fajnie :D no i gratuluję tych jedynek! rzymskich rzecz jasna xd
OdpowiedzUsuńciasto - cudowne. nic więcej na myśl mi nie przychodzi :)
Zaraz tam u Ciebie będę :D
OdpowiedzUsuńtakie ciasto to ja też chcę!
OdpowiedzUsuńno i świetnie, że jest fajnie! :)) tak trzymaj! :*
Zdrowe i do tego takie pyszne! Muszę upiec jakieś ciasto, najlepiej takie jak Twoje *.*
OdpowiedzUsuńjakie świetne ciasto, będzie następne w kolejce u mnie i super, że bez szklanki oleju jak w większości przepisów :D
OdpowiedzUsuńno i pięknie podane!
Gratuluję sukcesów! Ale, ale! Mam nadzieję, że kawałeczek ciasta jakiś dla mnie został :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKrem z ricotty?! O mamo jakie to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńwygląda super <3!
OdpowiedzUsuńKradnę pomysł na krem ricottowy!
OdpowiedzUsuńI sukcesów gratuluję, bo ja to sportowa aż tak nie jestem :D
Gratuluję! :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda niesamowicie :)