sobota, 15 listopada 2014

126. Migdałowe, jogurtowe, pełnoziarniste ciasto migdałowe.

Migdałowe ciasto jogurtowe,
z mąki pełnoziarnistej,
z waniliowym kremem z ricotty.

PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki: (tortownica o średnicy 24cm)
1 i 1/4 szkl. mąki pełnoziarnistej (bądź pszennej)
3 łyżki mąki migdałowej/drobno zmielonych migdałów
4 jajka
1 szkl. jogurtu naturalnego 9% firmy 'KLIMEKO'
1/2 szkl. cukru trzcinowego (bądź białego)
2 łyżeczki aromatu migdałowego do wypieków
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki oleju rzepakowego
2 średnie jabłka
krem: 
200g ricotty
140g serka waniliowego'Danio' 
dekoracja:
migdały, płatki migdalowe

Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym na gładką, puszystą masę. Mąki mieszamy z sodą i dosypujemy stopniowo do produktów mokrych, mieszając mikserem na najmniejszych obrotach. Po dodaniu mąki, wlewamy jogurt naturalny i olej i krótko miksujemy do połączenia składników. Jabłka myjemy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Formę smarujemy lekko olejem i obsypujemy delikatnie bułką tartą. Ciasto wylewamy równo i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. 
Krem: Ricottę mieszamy z jogurtem i nakładamy na ciasto, dekorujemy migdałami i płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce lub w spiżarni. 








Jest to jedno z moich najlepszych ciast, wszystkim częstowanym bardzo smakowało, a szczególnie cieszyły się koleżanki w szkole, gdy wyciągałam pudełko z drugim śniadaniem. Potrójnie migdałowe, potrójnie pyszne, polecam :)

Mam w zapasie parę przepisów, które czekają na dopracowanie, ale czasu zwyczajnie brak. Szkoła, nauka, treningi, znajomi, rodzina. Kilka zawodów wpadło, przy tym dwa dyplomy z piękną, rzymską 'jedynką'. Jest fajnie, bardzo fajnie bym powiedziała! :D

11 komentarzy:

  1. no to bardzo fajnie, że fajnie :D no i gratuluję tych jedynek! rzymskich rzecz jasna xd
    ciasto - cudowne. nic więcej na myśl mi nie przychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasto to ja też chcę!
    no i świetnie, że jest fajnie! :)) tak trzymaj! :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowe i do tego takie pyszne! Muszę upiec jakieś ciasto, najlepiej takie jak Twoje *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie świetne ciasto, będzie następne w kolejce u mnie i super, że bez szklanki oleju jak w większości przepisów :D
    no i pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję sukcesów! Ale, ale! Mam nadzieję, że kawałeczek ciasta jakiś dla mnie został :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krem z ricotty?! O mamo jakie to musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kradnę pomysł na krem ricottowy!
    I sukcesów gratuluję, bo ja to sportowa aż tak nie jestem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję! :D
    Ciasto wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin