sobota, 23 kwietnia 2016

266. Chlebek dyniowy - ryżowe ciasto dyniowe z bakaliami (nosugar)

Dyniowe ciasto ryżowe z bakaliami

słodzone daktylami i bananem

podane ze słodkim twarożkiem i tahini

Ciasto z serii 'wrzuć do miski wszystko co masz pod ręką' i licz na to, że wyjdzie dobre. Wyszło nawet bardzo dobre! Często takie ciasta z przypadku wychodzą najlepsze :D Wilgotne w środku, puszyste, naturalnie słodkie i chrupiące za sprawą orzechów - czego chcieć więcej? ^^


PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI: (forma 20x13cm)
1 szkl. puree z dyni (najlepiej odmiany Hokkaido - musi być gęste)
10 daktyli suszonych
1 bardzo dojrzały banan
3/4 szkl. mąki ryżowej
1/2 szkl. orzechów (u mnie ziemne i migdały)
1 całe jajko i 1 białko
szczypta proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej (sody mniej)
cynamon, pestki dyni

Daktyle zalać wodą i zostawić na całą noc do zmięknięcia (lub wrzątkiem - wtedy czas moczenia znacznie się skróci).
Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni, zostawić do wystygnięcia. Banana rozgnieść widelcem, wrzucić do misy blendera, dodać jajka, puree z dyni i odsączone z wody daktyle i zmiksować na gładką masę. Dodać do ciasta mąkę, cynamon (u mnie płaska łyżeczka), sodę lub proszek i orzechy, dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać całą masę, wyrównać, posypać pestkami dyni i piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Odczekać do wystygnięcia i kroić :)



Zapowiadają się jedne z lepszych wakacji... Po wielkim kryzysie wszystko zaczęło się pięknie układać, ale nie zapeszam :D 


Miłego dnia wszystkim życzę :D

10 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Uwielbiam ciasto dyniowe :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, skąd ty teraz wzięłaś tyle puree dyniowego! Chyba się tam do Ciebie przyjadę na ten chlebek dyniowy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia, banan i daktyle - same najlepsze słodkości <3 A takie kombinowane ciasta lubię najbardziej, nie wymagają wiele czasu ani staranności, a i tak wychodzą przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie ciasta! mogę wpaść na kawałek? albo całe ? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dyniowe to bym teraz zjadła! Tęsknię za dynią, a dostać jej nigdzie nie mogę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki kolorek! <3 Improwizowane ciasta zawsze wychodza najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale :)
    Akurat jutro mam w planach zrobienie czegoś z dyni, więc jeszcze bardziej mnie do tego zachęcił Twój wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z bananami i daktylami to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. NA 100% polubiłybyśmy się z tym ciachem! :D Zwłaszcza, że dynie darzymy miłością nieskończoną :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Puszyste i wilgotne? :) Ja lubię takie wynalazki, lepsze ciasta, które nie tylko smakują, ale i mają jakieś wartości odżywcze dla naszego organizmu :)

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin