Zielony krem jaglany z awokado, młodym jęczmieniem i odżywką białkową,
podany z migdałami karmelizowanymi w miodzie
Młody jęczmień spisał się idealnie jako barwnik, kolor jest piękny! A jak krem, to oczywiście awokado, dla aksamitnej konsystencji. Nie mogło zabraknąć też źródła węgli w postaci płatków jaglanych oraz białka w postaci odżywki białkowej - zdrowe, pełnowartościowe, syte i pyszne śniadanie gotowe <3
SKŁADNIKI:
1 duże awokado (tak miękkie, aby dało się rozsmarować jak masło)
1 spora łyżka odżywki białkowej o smaku twarogowym- divinebody.pl (można pominąć i dodać jakieś słodzidło)
1 łyżeczka młodego jęczmienia (purerein.pl)
4 łyzki płatków jaglanych (purerein.pl)
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szkl. mleka
Wieczorem: Płatki zalać wodą i po 10 minutach odsączyć dokładnie na sitku, wrzucić do misy blendera, dodać miąższ z awokado, sok z cytryny, młody jęczmień, odżywkę białkową oraz ew. słodzidło. Blendować na krem, w międzyczasie dodać mleko dla lepszej konsystencji. Schować do lodówki na noc i rano cieszyć się z pysznego śniadania ;)
Podałam z karmelizowanymi w miodzie migdałami.
Ojeny! Ile pyszności! :D I na relacji, i sam przepis!
OdpowiedzUsuńDo kremów z awokado zawsze dodawałam banana, muszę spróbować z płatkami jaglanymi. Krem ma naprawdę świetny kolor, a tak się składa, że dziś ponownie kupiłam młody jęczmień, więc na pewno wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńA na zdjęcia miło popatrzeć ;)
Muszę wypróbować, może mojej mamie, która awokado uwielbia też zasmakuje ;)
OdpowiedzUsuńNie dość, że zdrowo t i smacznie!
OdpowiedzUsuńTakie zielone potwory są pyszne, czy to kremy czy koktajle <3
OdpowiedzUsuńKolor jest wprost nieziemski! Ale najważniejsze jest to jakie to zdrowe :D
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie składników :)
Zielone potworki uwielbiam, ale zazwyczaj ten kolor uzyskuję szpinakiem lub jarmużem. Młodego jęczmienia nie miałam jeszcze okazji używać :/
OdpowiedzUsuń