Kurczak w azjatyckim, chrupiącym cieście polany sosem a'la serowym, podany z Quinoa z kukurydzą, porem i cebulką; posypane czarnuszką
Natchnęło mnie na zrobienie czegoś wykwintnego na obiad. Pomysł wpadł sam do głowy, a znajomi pytając się 'co robisz na obiad?' po usłyszeniu potrzebowali przetłumaczenia na: 'kurczak z kaszą i warzywami'. Aż sama byłam zaskoczona smakiem i kompozycją całego dania, nie spodziewałam się tak świetnego wyniku końcowego.
Mogłoby się wydawać, że jest to pracochłonne danie. Nic bardziej mylnego - przygotowanie ciasta to kilka chwil, tak samo jak wmieszanie podduszonych warzyw do kaszy. A sos... no musicie spróbować tego połączenia!
PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI: (2 porcje)
SKŁADNIKI: (2 porcje)
kasza:
1/3 szkl. Quinoa purerein.pl (komosa ryżowa)
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
5 łyżek kukurydzy
biała część sporego pora długości dłoni
sól, papryka ostra, majeranek, papryka słodka wędzona
kurczak:
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
ciasto:
3 łyżki mąki kukurydzianej
sól, chilli, kurkuma, curry, czosnek suszony, papryka słodka wędzona
woda do konsystencji
sos:
1 spora łyżeczka masła orzechowego
1 spora łyżeczka płatków drożdżowych
odrobina wody i soli
Komosę ryżową ugotować według instrukcji na opakowaniu (tak, żeby cała woda wyparowała). Czosnek i cebulę obrać i posiekać, przesmażyć na łyżeczce oleju kokosowego na patelni. Pora pokroić na drobno, dodać na patelnię, zalać 1/2 szkl. wody i pod przykryciem dusić przez ok 15 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i smażyć do wyparowania wody, dodać wraz z kukurydzą do kaszy, wsypać 1/2 łyżeczki papryki ostrej i płaską łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej i 1 łyżeczkę majeranku, wymieszać dokładnie. Kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić błon i kroić na kawałki wielkości nuggetsów.
Ciasto: mąkę wymieszać z przyprawami (wrzucałam na oko; po 1/3 łyżeczki chilli, kurkumy, po 1/2 łyżeczki czosnku, curry i papryki słodkiej wędzonej), solą do smaku i zalać ODROBINĄ wody, wymieszać dokładnie (lepiej dodać za mało, niż za dużo wody - konsystencja powinna być gęstsza niż śmietany, tak, żeby zostało na kawałkach mięsa).Kurczaka zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym do zarumienienia z obu stron.
Sos (zrobić na sam koniec): masło orzechowe zalać odrobiną wody, dodać płatki drożdżowe i szczyptę soli, podgrzać w mikrofali chwilę, aby ułatwić mieszanie. Dodać tyle wody (lub nie dodawać), aby sos miał idealną konsystencję.
Kurczak najlepiej smakuje zaraz po usmażeniu. podałam z sosem i kaszą, którą posypałam czarnuszką.
Oja! Danie wygląda mega! :D Prezentuje się przeee-apetycznie!
OdpowiedzUsuńKontuzja? Kurka, zdrówka dużo!
Sama robię taki sos często i przepadam za nim! Z kurczakiem chyba jeszcze jednak go chyba nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńZaniepokoiłaś mnie tą kontuzją. Trzymaj się kochana mocno i trzymam mocno kciuki żeby wszystko wróciło do normy :)
ale genialny pomysł! muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńżyczę Ci szybkiego powrotu do zdrowia :*
Zjadłabym komosę z warzywami i takim sosikiem - pysznie to wszystko wygląda i na pewno smakuje ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńA Tobie życzę duuuużo zdrowia ;)
Quinoa zapowiada sie znakomicie...
OdpowiedzUsuńMusze sie wreszcie do niej przekonac!
:)
Super przepisy na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, bardzo mi miło ;)
UsuńAle słoneczne danie :)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńHaha widzę, że gustujemy w podobnych sosach - tahini z płatkami drożdżowymi też smakuje jak sos serowy :D Mam nadzieję, że niedługo dojdziesz do siebie :*
OdpowiedzUsuńMniam, danie wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńKurczaka w cieście jeszcze nie jadłyśmy. O rany, ten sos! Musi być boski :)
OdpowiedzUsuńTen sos zapowiada się niesamowicie. Bardzo pyszna zapowiedź udanego posiłku :)
OdpowiedzUsuńWygląda i brzmi nieźle! :)
OdpowiedzUsuńKurczak w cieście jest przepyszny :)
nataliakupczak.blogspot.com